Hrana tijelu daje energiju, proteine i vlakna, ali se sve više prepoznaje i razumije važnost hrane u sprječavanju bolesti i zaštiti od njih.
Kada je riječ o zdravlju i zaštiti mozga, konzumacija određenih namirnica bolja je od drugih, a ljekar dr. Karan Rajan izdvojio je jednu kombinaciju namirnica koju je nazvao “snažnom podrškom za zdravlje mozga”.
Kako prenosi portal Express, prehrana snažno utječe na nivo holesterola, šećera u krvi, krvni pritisak i upalne procese, a sve su to faktori koji mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanog udara, bolesti srca, moždanog udara, demencije i raka.
Kao dvije namirnice koje treba kombinovati, dr. Rajan je izdvojio borovnice i orahe te objasnio: “Ako zajedno jedete borovnice i orahe, polifenoli iz borovnica u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama iz oraha djeluju kao učinkovita zaštita za mozak”.
Zašto je borovnice i orahe dobro jesti zajedno za zdravlje mozga?
Istraživanje objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition ističe kako, iako su pojedinačne dobrobiti konzumiranja orašastih plodova i bobičastog voća već dobro poznate, novija istraživanja sugerišu da “postoji sve više dokaza da međusobno djelovanje svih nutrijenata i bioaktivnih sastojaka u orašastim plodovima i bobičastom voću može imati pozitivan učinak na mozak i kognitivne funkcije”, prenosi Express.
U istraživanju su zaključili da bi se redovna konzumacija orašastih plodova, bobičastog voća ili kombinacije tih namirnica mogla koristiti “kao dopunski terapijski pristup u prevenciji i liječenju nekoliko neurodegenerativnih bolesti i poremećaja mozga uzrokovanih starenjem”. (Index.hr)