Utorak , 28 svibnja 2024

Bangladeš: Džamija za rahmetli Esadu Okić, stanovnici i musafiri svakodnevno obavljaju namaze (FOTO+VIDEO)

Vijest o smrti Esade Okić,  25-godišnje djevojke iz Tešnja koja se istakla svojim društveno korisnim radom u Tešnju, kao i nevjerovatnim talentom za fotografiju, zatekla je sve njene prijatelje, poznanike, te cijelu Bosnu i Hercegovinu. Svi oni koji su Esadu poznavali, imali su samo riječi hvale, a nakon njenog preseljenja, pokrenuta je akcija za izgradnju bunara u Bangladešu, za čiju izgradnju je ubrzo sakupljen novac. Ipak, na izgradnji bunara nije stalo, te su njeni prijatelji i poznanici pokrenuli akciju za izgradnju džamije pred dušu rahmetli Esade.

Tešanjka, Esada Okić, na ahiret je preselila 11.11., prošle godine. Vijest o Esadinoj smrti, potresla je sve one koji su je poznavali, a također, o Esadi su pisali mediji, kako širom Bosne i Hercegovine, tako i zemalja regiona, piše Hanuma.ba.

Esada je, kako je opisaše oni koji su je poznavali, “bila primjer svakome od nas. Mlada djevojka, velikih ambicija. Na dunjaluku je ostvila veliki trag. Angažovala se za ljude kojima je bila potrebna pomoć.”

Na dan Esadinog preseljenja, njeni poznanici pokreću akciju ‘Dobro djelo za Esadu’. Naime, odlučeno je da se skupljaju sredstva za izgradnju bunara u Bangladešu.

“Pokrenuta je akcija prikupljanja novca za izgradnju bunara u Bangladešu za našu rahmetli sestru Esadu, kako bi joj omogućili trajnu sadaku koja će joj biti od koristi u kaburu i na danu polaganja računa. Bunar će dobiti naziv po njenim imenom. Izgradit će se u Bangladešu. Gradnju će vršiti humanitarna organizacija iz Njemačke takozvana “Al-Rahma Hilfsorganisation”, pisalo je tada u Facebook objavi Amele Poljaković, djevojke od koje je sve počelo.

Akcija za izgradnju bunara završena je za samo 3 sata, kada je i sav novac skupljen.

Sakupljanje novca za izgradnju džamije

Ipak, da na izgradnji bunara, akcija ‘Dobro djelo za Esadu’ neće završiti, pokazuje i odluka da se skupljaju finansijska sredstva za izgradnju džamije.

Akcija je pokrenuta zbog velikog odziva, a u saradnji sa Mrežom Mladih.

“Kada umre sin Ademov prekida mu se djelo osim u tri stvari: trajnoj sadaci, dobrom djetetu koje mu dovi i znanju od kojeg se koriste oni poslije njega”, bio je hadis kojim su se vodili pri pokretanju akcije.

Novac za izgradnju džamije sakupljen za 19 sati

Za samo 19 sati, sakupljen je cjelokupan iznos od 4800 eura,  što je izazvalo oduševljenje među onima koji su se odazvali akciji.

U sklopu bunara, organizacija ‘Al-Rahma Hilfsorganisation’ je predložila napraviti abdesthanu ispred džamije, kako bi obezbijedili mognućnost uzimanja abdesta, te će voda ujedno biti pitka.

Zajedno sa Esadinim suprugom Ramom, odlučeno je da džamija nosi ime: “Mosque Salam from Esada Okić.”

Iz mjeseca u mjesec, gradnja džamije je napredovala, a o čemu je humanitarna akcija odgovorna za izgradnju obavještavala dokle se stiglo sa radovima.

Džamija će biti otvorena na svim namazima…

Finalni radovi i sam čin završetka izgradnje džamije privedeni su kraju u novembru ove godine.

Zvanično otvorenje i proklanjavanje džamije održano je 5. novembra, te je toga dana prisustvovao veliki broj vjernika.

Odlučeno je da džamija bude otvorena na svim namazima, da se svakog petka klanja džuma namaz, a ono što je posebno obradovalo sve one koji su učestvovali u akciji, kao i stanovnike mjesta gdje je izgrađena jeste činjenica da će biti pokrenute škole hifza i časnog Kur’ana.

Riječi sestre, Lejle Okić Mević

Post koji je objavila Amela Poljaković, jedna od inicijatorica izgradnje džamije, komentarisala je i sestra rahmetli Esade.

“Doista moći nad Allahovom nema! Vidim Esadine lijepe oči u svoj ovoj ljepotici koja odiše njom, onakvom punom imana i smiraja koji je kao magnet ulazio u druge. Uzvišeni da nas u Džennetu, inšallah, sastavi. Draga Amela Poljaković, molim Gospodara da i tebi podari samo najljepše, da te čuva jer ovako nešto posredovati može samo osoba čiste duše, pune ljubavi! Uzvišeni ti najljepšu nagradu podario”, poručila je Lejla.

Redakcija portala Hanuma.ba, dovi Uzvišenom da izgrađeno bude kabul rahmetli Esadi i da obraduje njenu dušu.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Sezona vjenčanja je tu: Donosimo vam listu fotografa koji su odličan odabir za vaš poseban dan! (FOTO)

Dolaskom ljeta, fotografi imaju običaj reći da polako počinje ‘špica’ sezone. Mnogi mladenci već ranije …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.