Utorak , 28 svibnja 2024

Napetost, razdražljivost, tjeskoba, nesanica: Tri učinkovita načina za borbu protiv jesenske melanholije

Iako je meteoropatija poznata odavno, tek je modernim istraživanjima potvrđeno da vremenske prilike imaju dubok uticaj na naš organizam.

Oko 80% stanovništva osjeća tegobe zbog vremena, a u zadnjih 50 godina dvostruko je više meteoropata. Najčešće okolnosti koje izazivaju te tegobe su promjene temperature, pritiska, vlage ili količine dnevnog svjetla.

Meteoropata je iznadprosječno sklon promjenama raspoloženja, bolovima ili raznim oblicima nelagode neposredno prije nego što nastupe klimatske promjene. Istraživanja su pokazala da ljudski organizam reaguje već 24 do 48 sati prije promjene vremena.

Uobičajeni simptomi meteoropatije uključuju: razdražljivost, napetost, nesanicu, potištenost, malodušnost, tjelesnu slabost, pojačane glavobolje, probavne tegobe poput gastritisa, zatvora i upalnih bolesti crijeva, promjene prehrambenih navika u vidu prejedanja ili pak potpunog izbjegavanja hrane.

Naročito izražene simptome imaju osjetljive osobe koje imaju problema sa živcima, osobe koje su pod stresom, anksiozne i depresivne osobe, dok najizraženiju reakciju imaju kronični bolesnici tj. srčani bolesnici, astmatičari, dijabetičari i reumatičari.

Na koje si sve načine meteropati mogu olakšati?

1. Unos magnezija i vitamin D

Magnezij je mineral koji sudjeluje u stvaranju energije, njegova glavna uloga je upravljanje mišićnim i živčanim sastavom. Široko je rasprostranjen u hrani, a neki od izvora ovog minerala su integralne žitarice, orašasti plodovi, mahunarke, krumpir, morski plodovi, grožđice i banane.

Vitamin D je veoma važan za naše zdravlje jer doprinosi sintezi hormona sreće, smanjuje rizik od osteoporoze, depresije, raka prostate, raka dojke, utječe na dijabetes i pretilost. Vitamin D u potpunosti je besplatan: tijelo ga stvara kada sunčeva svjetlost dodiruje kožu.

2. Ayurveda, joga i šetnja u prirodi

Središnji koncept ayurvedske medicine, čiji je sastavni dio i joga, jest da je sva priroda, uključujući i nas, uvjetovana ravnotežom. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako uz pomoć joge i ayurvede možete prebroditi depresivnu jesen:

– Pođite na spavanje prije 22 sata, kada je god to moguće. Kvalitetan san i dovoljno odmora neophodni su održavanje dobrog fizičkog i emocionalnog zdravlja te za uspostavljanje harmonije s prirodnim ciklusima. Prema Ayurvedi, oko 22 sata započinje kapha doba noći te je prije toga najbolje utonuti u dubok i miran san koji osvježava um i tijelo.

U razdoblju od 22 – 02 sata vaše tijelo se u potpunosti obnavlja i to je važan dio pripreme za novi dan. Osim toga, za vrijeme sna se luči hormon melatonin koji je zaslužan za obnavljanje stanica u tijelu, revitalizaciju, regeneraciju i pomlađivanje.

– Budite se s izlazećim suncem, čak i kada to ne morate. Buđenje rano ujutro, dok su u zraku povoljne energije koje donose unutrašnji mir i svježinu, presudno je za sprječavanje melankolije i depresije.

– Provodite vrijeme u prirodi. Šetnja na otvorenom pomaže uspostavljanju emocionalne ravnoteže i hormonalnog balansa, poboljšava raspoloženje te potiče pozitivne misli. Najidealnije vrijeme za šetnju je rano jutro, kada će umjerena šetnja potaknuti vašu probavu, pomoći vam da se oslobodite nakupljene negativne energije iz prethodnog dana te će pozitivno djelovati na cjelokupno zdravlje.

– Pripazite na prehranu. Namirnice koje su prirodne i neprerađene brže se probavljaju, poboljšavaju zdravlje i doprinose uspostavljanju stabilnih emocija. Kvalitetni proteini, kao što su natopljenje sjemenke i orašasti plodovi s grođicama i datulama, panir (svježi sir) ili lassi pomoći će vam u tome. Također, pokušajte uključiti korjenasto povrće u vašu prehranu, redovno konzumirajte tople napitke, kao što su juhe i čajevi (bez kofeina) i svakako se pokušajte kloniti suhe hrane.

– Umjerena tjelovježba, asane i vježbe istezanja također nam mogu pomoći da umanjimo posljedice svakodnevnih stresnih stanja, koje uzrokuju grčenje mišića tijela jer je tijelo konstantno u stanju pripravnosti. Laganim istezanjem mišića uz svjesno i duboko disanje pomaže da se opustimo, dok nam asane pomažu da poboljšamo probavu, očistimo toksine iz kanala i stanica u tijelu te poboljšamo ukupnu ravnotežu i zdravlje. Asane radite sporo u skladu s disanjem i s potpunom svijesti o tijelu.  Zadržavajte položaje, dišite duboko i opušteno u njima.

– Masirajte se sezamovim uljem – masaža ima mnoge prednosti, a između ostalog povećava cirkulaciju, jača tijelo, omogućuje eliminiranje toksina iz tijela, smiruje um i emocije. Jutarnja masaža djelovat će umirujuće na živčani i endokrini sistem.

3. Prirodni pripravci protiv jesenske depresije

Fitoterapija je metoda liječenja koja omogućava ublažavanja i sprječavanje bolesti upotrebom ljekovitih biljaka kao i pripravaka poput eteričnih ulja, čajeva tinktura i kapsula. Pokazala se uspješnom na razne probleme kao što su tjeskoba, nesanica, stres i depresija. U nastavku vam donosimo prirodna rješenja za jesensku depresiju.

1. Pasiflora: prirodno rješenje za relaksaciju i miran san

Pasiflora se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje depresije, tjeskobe, nesanice i napadaja. Ova biljka dostupna je kao suho lišće za čajeve ili kao tinktura, a ima svojstva sredstva za smirenje. Preporuča se za osobe koje imaju problema sa spavanjem ili anksioznošću. Istraživanja su pokazala da je učinak pasiflore jednako dobar kao i učinak lijekova, ali bez opasnosti od razvijanja ovisnosti.

Glavne prednosti korištenja pasiflore su:

– djelovanje na živčani sistem, što omogućuje smanjenje tjeskobe i ublažavanje nesanice,

– opuštanje mišića, zbog čega se primjenjuje kod napadaja i epilepsije.

2. Ginseng: nenadmašna biljka u borbi protiv stresa i jačanje imuniteta

Istraživanja su potvrdila stimulativno djelovanje ginsenga na središnji živčani sistem, kao i smanjenja stresa. Zahvaljujući biljnom svojstvu ginsenga i njegovu bogatstvu hranjivim tvarima, mnogi ljudi danas koriste ginseng za opuštanje i smanjenje anksioznosti. Pokazao se učinkovitim kod smanjenja posljedica stresa kao što su: lupanje srca, nervoza, suhoća grla te nervoza u želudcu. Ginseng podupire imunitet, omogućuje smanjenje umora i opušta tijelo.

Poznato je da muškarci koriste Panax ginseng protiv prerane ejakulacije i za liječenje erektilne disfunkcije.

Kod upotrebe fitoterapijskh pripravka tj. tinktura važno je odabrati provjerene i certificirane pripravke, kako bi izbjegli unošenje pesticida i teških metala.

3. AFA alge: odličan izvor klorofila i vitamina B12

Zbog jednolične zimske prehrane, našem organizmu u tom periodu često nedostaje hlorofila. Pomoć možemo pronaći kod AFA alge koja je prepune hlorofilom.

AFA alge su plavo-zelene alge, koje sadrže izuzetno veliku koncentraciju tvari koje pomažu u poticanju proizvodnje matičnih stanica iz koštane srži.

Izvrstan su izvor vitamina B, uključujući i vitamine B1, B2, B3, B5, B9 i B12 koji pomažu u borbi protiv stresa i tako nas čine energičnijima i izdržljivijima.

Prednosti upotrebe AFA algi su:

– jačanje imuniteta,

– poboljšanje kardiovaskularnog sistema,

– poticanje prirodnog čišćenje organizma od toksina,

– poboljšavanje pamćenja,

– poticanje mentalne budnosti.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Čemu služe trokutići koji su ocrtani u putničkoj kabini aviona

Ukoliko ste bolje razgledali putničku kabinu aviona, možda ste primijetili da su na određenim mjestima …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.