Subota , 13 srpnja 2024

Ovih 16 znakova otkriva da ste odrasli uz roditelje koji su vas previše kritikovali

Odrastanje uz vrlo kritične roditelje može ostaviti dugotrajne posljedice, objašnjava Seth J. Gillihan, psiholog koji se specijalizirao za svjesnu kognitivno-bihevioralnu terapiju. On je zato za portal Psychology Today izdvojio čak 16 znakova koji otkrivaju da je osoba odrasla uz roditelje koji su je previše kritizirali, a temelje se na istraživanjima, kao i na njegovim zapažanjima kao psihologa.

Teško vam je vjerovati sebi

Stalna kritika u ranoj dobi može ostaviti dojam da je ono što mislite, osjećate ili radite na neki način pogrešno. Kao rezultat toga, često vas može mučiti sumnja u sebe i svoje sposobnosti.

Neodlučni ste u prihvaćanju novih izazova

Sumnja u sebe i nisko samopouzdanje otežavaju vjerovanje da ste dorasli novim prilikama. Često završite igrajući ”na sigurno” i odlučite ne pokušati radije nego riskirati neuspjeh.

Teško se oporavljate od grešaka

Ljudski je griješiti, ali kada je pogreška vaša, čini vam se kao potvrda vaših nedostataka. Čak vas i jednostavna pogreška može podsjetiti na sve vaše prošle neuspjehe dok vam osjećaj samopoštovanja rapidno pada.

Težite perfekcionizmu

Vaši napori da budete savršeni nisu vođeni ponosom ili samopouzdanjem, već strahom da ne pogriješite pa tako otkrijete svoju neadekvatnost, objašnjava psiholog.

Treba vam puno vremena da izvršite jednostavan zadatak

Pisanje e-maila, odabir rođendanske čestitke ili bilo šta drugo može potrajati dugo dok pokušavate izbjeći grešku. Mogli biste čak i propustiti mnoge rokove na poslu jer vaši pokušaji da sve bude “kako treba” ometaju obavljanje stvari na vrijeme.

Stalno se izvinjavate

Roditelji koji su skloni kritikovanju svojoj djeci uvijek daju do znanja da su oni ti koji su u krivu, pa je lako pretpostaviti da će vas drugi također vidjeti u istom svjetlu. Neprestano izvinjavanje, pa čak i zbog stvari koje uopće nisu vaša greška, jasan su znak da su vas odgajali kritični roditelji, tvrdi psiholog.

Često osjećate potrebu da se branite

Naravno da se osjećate odbrambeno – kao dijete naučili ste biti dobro usklađeni s mogućim napadima kako biste se mogli zaštititi od njih. Vaše odbrambene reakcije mogu navesti vaše prijatelje ili partnera da se ljute na vas jer uvijek stvari shvaćate na pogrešan način, što vas ne čini ništa manje defenzivnim.

Teško vjerujete drugim ljudima

Čak i kada vam prijatelji i članovi porodice izraze svoju ljubav, duboko u sebi sumnjate da su iskreni. Ova sklonost može biti posebno jaka ako vam je roditelj u djetinjstvu slao zbunjujuće poruke, ponašajući se prema vama ljubazno u jednom trenutku, a zatim vas zasljepljujući oštrim riječima u sljedećem.

Osjećate se neugodno kada vam daju komplimente

Kad vam neko kaže nešto lijepo, nađete način da to odvratite često (iznenađujućom) samokritikom. Ako kažu da im se sviđa vaša nova košulja, naprimjer, kažete im da mislite kako vam boja ne stoji najbolje. Kako objašnjava psiholog, na ovaj ili onaj način neutralizirate svaku pozitivnost usmjerenu prema vama.

Često se osjećate anksiozno

Kao rezultat nepovjerenja u pozitivno mišljenje drugih, često se bojite njihove osude ili kritike. Možda ćete se brinuti da ćete se osramotiti na poslu, učiniti nešto ponižavajuće u javnosti ili ispasti nametljivi u razgovoru s drugima.

Stalno kritikujete sami sebe

Glas vašeg kritičnog roditelja postaje internaliziran i sada njihova kritika dolazi iznutra. Ako pažljivo slušate, mogli biste čuti odjeke glasa svojih roditelja u vlastitom govoru ili postupcima.

Skloni ste depresiji

Sav taj negativan samogovor i osjećaj neadekvatnosti uzimaju danak, a kao posljedica toga trpi vaše raspoloženje. Nažalost, mogli biste završiti kritikujući sebe čak i zato što ste depresivni, postavljajući silaznu spiralu lošeg raspoloženja i samoprijezira.

Često kritizirate druge ljude

Koliko god ne volite da vas kritikuju, teško je to ne činiti drugima. Lako vam je i automatski vidjeti mane u drugim ljudima, a vaša se vlastita samokritičnost odražava u vašim stavovima prema drugima, možda kao obrana od vlastitog niskog samopoštovanja.

Vaši odnosi s braćom i sestrama su napeti

Šteta je što se loše postupanje roditelja često prenosi na teške odnose između braće i sestara. Iako možete uživati ​​u razdobljima bliskosti i povezanosti, nedostaje temeljni osjećaj povjerenja.

Često previše razmišljate o stvarima

Sumnja u sebe i nepovjerenje dovode vas do toga da puno vremena provodite u svojoj glavi, analizirajući, preispitujući, pogađajući… Možete provesti toliko vremena u svojoj glavi da se čak osjećate kao da ste u vlastitom svijetu.

Osjećate potrebu da se dokazujete

Na osnovnom nivou ne osjećate se kao da ste “dovoljni”, odnosno da niste dovoljno pametni, dovoljno zgodni, dovoljno uspješni, dovoljno bogati… Pokušavate nadoknaditi te osjećaje tako što uporno osjećate potrebu da se dokazujete pred drugima. (Index.hr)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.