Subota , 25 svibnja 2024

Povodom Svjetskog dana hidžaba: Organizacija “Bahar” danas organizuje manifestaciju uz bogat sadržaj

Svjetski dan hidžaba prvi put u svijetu obilježen je 1. Februara 2013. godine i to na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka, koja je željela podstaknuti nemuslimanke da samo jedan dan dožive iskustvo nošenja mahrame.

Cilj obilježavanja je i da se skrene pažnja na predrasude u vezi s mahramom i neugodna iskustva kojima su izložene žene s hidžabom. Također, na ovaj dan, u preko 140 zemalja u svijetu nastoji se u pravom svjetlu prikazati hidžab, koji je obaveza muslimanki.

Organizacija za promociju pozitivnih vrijednosti u društvu „Bahar“ iz Sarajeva, na čelu sa predsjednicom Dženanom Džakmić Šabanović, danas organizuje prigodnu manifestaciju povodom Svjetskog dana hidžaba, u Domu mladih, Skenderija sa početkom u 19 sati, piše portal Hanuma.ba.

Učenjem ajeta iz Časnog Kur’ana program će otvoriti Amina Bejtić, učenica Gazi Husev begove medrese.

Na programu će učešće uzeti mr. Belma Bešlić koja će govoriti o temi „Hidžab kao vrhunac bogobojaznosti.“

„Snaga i dostojanstvo žene muslimanke“ tema je kojom će nas počastiti muallima Enisa Meštrovac.

Kako ističu iz ove organizacije za portal Hanuma.ba, program će učenjem ilahija dodatno uljepšati poznata bosanskohercegovačka interpretatorka ilahija i kasida Šejma Mehić, sestre Lamija i Dželila Husić te hor Gazel, dok će poeziju kazivati Enisa Grabus.

U revijalnom dijelu programa predstavljamo modele nekoliko butika za pokrivene žene: Naya Modest fashion, Hidžab moja kruna, butik Zeyno, te Kattouch, a za djevojčice promoviramo kolekciju mahrama koje je kreirala Šejma Mehić.

Voditeljica programa Nejla Čajlaković Efendić

Odjeća je ukras, zaštita, simbol, ali ne i oličenje karaktera. Karakter se gradi cijelog života. Da bismo ga gradile i unapređivale, moramo biti svjesne svojih mahana i raditi na njima, popravljati se; padati i ustajati, ali unapređivati se! Hidžab nas ne amnestira od pogreške, ali nas štiti i svakodnevno podsjeća na put kome trebamo stremiti. Njime se predstavljamo kao muslimanke, one koje vjeruju u Stvoritelja i one od kojih su svi drugi mirni i spokojni!

“Budimo takve, one koje, pokazujući harmoniju, žive harmoniju!

Budimo jedna drugoj odjeća, pokrijmo nedostatke, utoplimo, zaštitimo!

Živimo hidžab!

01. 02. 2023.

Zajedno!

Samo tako smo snažne!

Dobro nam došle!”, poručuju iz Organizacije “Bahar”. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.