Subota , 25 svibnja 2024

Princeza Diana s djecom je uvijek razgovarala u nivou očiju, evo zašto je to važno…

Princeza Diana bila je prva članica kraljevske porodice koja se spustila na nivo očiju djece koju je upoznala. Prije nje drugi bi se samo sagnuli kako bi pogledali djecu. Diana je tu naviku naučila u Montessori školi u Londonu, u kojoj je radila. To je način da se djeci pruži osjećaj sigurnosti i dobrodošlice. 

Evo zašto to pomaže da se povežete s djetetom i poboljšate način komunikacije.

Embed from Getty Images

Daje djetetu na važnosti

Kad se spustite na nivo djeteta, ono se osjeća cijenjeno. Kad uspostavite kontakt očima, šaljete djetetu poruku da ste uključeni u ono što vam govori i da slušate. Prema Montessori stručnjacima, spuštanje na dječji nivo ulijeva im osjećaj poštovanja i daje do znanja da ono što vam govore smatrate važnim.

Ulijeva djetetu osjećaj sigurnosti

Kad dijete gledate svisoka, može se osjećati uplašeno. Uspostavljanje kontakta očima i korištenje cijelog tijela pri komunikaciji iskazuje poštovanje. Kad dođete na isti nivo na kojem je i vaše dijete, pomažete mu da shvati da ima vašu punu pažnju i da se osjeća povezano i sigurno.

Privlači djetetovu pažnju

Kad kleknete na nivo djeteta, ono vidi vaše oči i usne. Dakle, dijete prima informacije prije nego što uopće počnete govoriti i pomaže mu da se osjeća uključeno u razgovor.

Pomaže da bolje razumijete dijete

Djetetu su male stvari ponekad ogromne. Kad ste u nivou s njim, vidjet ćete što ono vidi. Doživljavanje stvari iz perspektive djeteta pomoći će vam da razumijete kako vaše dijete doživljava svijet oko sebe.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.