Subota , 13 srpnja 2024

Rođena bez vida, ali nikada nije odustala od svojih snova: Dženana i Kenan Isaković postali roditelji dječaka Alija

Priča Dženane Isaković jedna je od najinspirativnijih priča koju je javnost upoznala. Jučer, iz ove porodice stigla je radosna vijest.

Naime, jučer, 26. oktobra, Dženana i Kenan Isaković postali su roditelji dječaka Alija. Ovu radosnu vijest Dženana je podijelila na svom Facebook profilu, te je za kratko vrijeme, pristigao veliki broj čestitki ovom bračnom paru.

Dženana je za portal Hanuma.ba istakla da su već duže vrijeme Kenan i ona željeli postati roditelji, međutim u pojedinim trenucima su se pribojavali kako će sve ići obzirom da su oboje osobe sa invaliditetom. 

“Hvala dragom Allahu koji nam je podario našeg dječaka. Osjećaj biti roditelj, biti majka je prelijep, i zaista za nas nema ništa ljepše”, ističe nam Dženana.

Dženanu smo pitali kako su se Kenan i ona odlučili za ime Ali. 

“Od samog početka dopalo nam se ime Ali. Slušali smo predavanja o ličnosti hazreti Alija, i to je bio jedan od razloga zbog čega smo se odlučili za to ime”, dodaje Dženana za portal Hanuma.ba.

Priča ove, danas, mlade majke, jedna je od najinspirativnijih koju je javnost upoznala.

Dženana je rođena bez vida, međutim uprkos tome, nikada nije posustala ili odustala od svojih snova, nego upravo suprotno, Dženana se borila da ih ostvari.

Uprkos lošim uslovima za slijepe osobe u obrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini u maju 2017. godine, Dženana je diplomirala na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), a prema prosjeku ocjena je bila među najboljim studentima, treća u svojoj generaciji s prosjekom iznad 9,6.

Rođena je u ratu, a još dok je bila beba urađene su tri operacije kojima joj je vraćen mali procenat vida. Međutim, kasnije dobija glaukom, visoki očni pritisak, koji je uzrokovao skoro potpuni gubitak vida. Danas, može vidjeti samo boje, svjetlost i sjene.

Agencija Anadolija 2017. godine obavila je intervju sa Dženanom, u kojem je ova mlada Zeničanka govorila o borbi, trudu i želji koji su je vodili sve ove godine.

“Rođena sam tokom rata. Rođena sam potpuno slijepa. Kada su to primijetili roditelji odvezli su me u bolnicu u Tuzlu gdje sam imala tri operacije. Dvije operacije na desnom oku nisu bile uspješne, samo su pogoršale situaciju, a operacija na lijevom mi je uspjela vratiti mali procenat vida. Kada sam imala tri-četiri godine dobila sam glaukom koji je postepeno uništavao i to malo vida što sam imala. Danas vidim samo malo, boje, sjene”, počela je priču ova hrabra djevojka.

Rođena je u Busovači, a sa šest godina odlazi u Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Nedžarićima. U Centru je završila osnovnu i srednju školu. Tada je dobila i priliku za školovanje u SAD-u gdje je provela godinu dana.

“Godinu srednje škole završila sam u Americi na The Kennedy-Lugar Youth Exchange & Study (YES) programu. Završila sam smjer Engleski jezik i književnost na IUS-u u Sarajevu. Bila sam treća na svom fakultetu. Bilo mi je drago da i drugi vide moj trud i zalaganje”, ispričala je Dženana u intervjuu datom za Agenciju Anadolija. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.