Subota , 25 svibnja 2024

Učenici Behram-begove medrese posjetili bosansku heroinu, nanu Fatu Orlović na UKC-u Tuzla (VIDEO)

Učenici Behram-begove medrese u Tuzli zatekli su nanu Fatu u dobrom raspoloženju, kao i uvijek. I sa upalom pluća u Plavoj bolnici UKC-a Tuzla, nalazi priliku za šalu, piše Hanuma.ba.

“Danas sam odlučio zajedno sa mojim prijateljem Ibrahimom Spahićem, da posjetim našu heroinu, nanu Fatu Orlović, kako ispred Behram-begove medrese, tako i ispred sve naše omladine Bosne i Hercegovine, koji prepoznajemo i odajemo počast našoj heroini, koja je jedan od simbola borbe za našu državu, za njenu nezavisnost, i za njenu suverenost”, ističe učenik Behram-begove medrese, Fadil Umihanić.

Od 2001. godine, otkada se Fata Orlović vratila u Konjević polje na području opštine Bratunac, i u svom dvorištu vidjela crkvu, traje njena borba protiv sistema, koji je i nakon rata nastavio otimačinu tuđe zemlje, prenosi Hanuma.ba.

“Dođu pred kuću, samo dva čovjeka uđu u crkvu, a 50 policajaca, ne daju izać pred kuću, al ja sam opet hrabra, i kažem; Ovo je moje, a radite šta hoćete. Kažu oni meni; Nije tvoje. Odgovorim; Ovo je moje i ja znam da je moje”, ističe nana Fata.

Sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu u Fatinu korist. Crkva bi trebala biti izmještena u martu. Nana Fata se nada skorom ozdravljenju kako bi mogla prisustvovati izmještanju crkve. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.