Subota , 13 srpnja 2024

5 znakova da je bebi hladno u šetnji: Mijenja boju kože i štuca, a važno je i da znate kada je previše obučena

Postoje jasni znaci kada je djetetu neprijatno hladno tokom šetnje, ali isto tako treba da vodite računa i da ga niste previše obukli.

Roditelji su često zbunjeni kada je šetnja bebe po hladnom vremenu u pitanju. Svi znamo koliko je važno da se dijete izvodi napolje svakodnevno, ali kako da znamo da li je bebi koja je suviše mala da bi se izjasnila, hladno?

Regulacija temperature kod novorođenčeta još nije potpuno razvijena, oni se lako pregrijavaju ali i jednako brzo hlade. Ponekad je teško razumjeti da li joj je hladno ili ne. Možda ćete primjetiti da su joj ruke i noge hladne i odmah pomisliti da treba da je utoplite, ali to nije presudan znak.

Evo kako možete da znate da je bebi hladno:

Anksioznost

Ako dijete počne da se baca i okreće, plače i jasno pokazuje da mu je neprijatno, trebalo bi da provjerite zašto se tako dešava. Ako ste sigurni da ima čistu pelenu, da je sito, onda je velika vjerovatnoća da mu je hladno.

Hladan vrat i leđa

Ne treba zaključivati da li je bebi hladno na osnovu toga što ćete mu provjeravati toplotu ruku i nogu, pa umjesto toga provjerite vrat i leđa. Ako su hladni, onda ih treba dodatno pokriti ili završiti šetnju i vratiti se kući.

Štucanje

Opsesivno štucanje može da bude reakcija na udisanje hladnog vazduha. Naravno, može se javiti i poslije obroka, ako je dijete pohlepno pilo mlijeko ili sisalo i sa tim progutalo dosta vazduha, ali ako se štucanje produži i primjetite da je djetetovo tijelo hladno, to može da bude znak hipotermije.

‘Mermerna’ koža

Koža djeteta kom je hladno mijenja boju: postaje blijeda, dok mreža krvnih sudova postaje izražena, a nazolabijalni trougao (predio oko očiju, usta i nosa) može da dobije plavičastu nijansu. Ako se ovaj simptom ponavlja, a nije povezan sa hladnoćom, trebalo bi da posetite pedijatra.

Drhtanje brade

Ovo može biti simptom da je djetetu hladno, naravno, ako su isključeni svi neurološki problemi.

Pregrevanje bebe je takođe opasno

Ako je dijete previše obučeno, ono će se pregrijati i počeće da se znoji, a kada je mokro, smrzavaće se mnogo brže. Također, pregrevanje je opasno jer se sinusi bebe isušuju i disanje se ubrzava, što može da dovede do mikropukotina u nosnoj sluzokoži.

Znojenjem beba brzo gubi tečnost iz tijela, a sa njom i korisne soli. Zbog prekomjernog znojenja može da dođe i do pelenskog osipa.

Uz jako pregrevanje moguće je da beba dobije i temperaturu, i to veoma brzo. (Yumama.rs)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.