Utorak , 28 svibnja 2024

Amina Tuka ispunila životnu želju: “Hidžab je oduvijek bio dio mene, pruža mi osjećaj mira i duhovne slobode” (FOTO)

Porodica Tuka, nakon rođenja kćerkice u martu, ove godine je dočekala još jednu posebnu radost. Naime, Amina je dan pred Kurban bajram donijela jednu istinski važnu odluku u životu jedne muslimanke, odluku da stavi svoju krunu – svoj hidžab. Portal Hanuma.ba razgovarao je sa Aminom o ovom posebnom mubareku.

Amina Tuka, diplomirana je pravnica, a bh. javnost pobliže ju je upoznala kao suprugu jednog od najuspješnijih bh. sportista Amela Tuke.

Porodica Tuka početkom ove godine postala je bogatija za još jednog člana.  Nakon dječaka Davuda koji je rođen 2020. godine, Amina je u martu na svijet donijela kćerkicu.

Ove godine, još jedna radost u porodici Tuka. Naime, Amina je dan uoči Kurban Bajrama donijela odluku da stavi svoju krunu – svoj hidžab.

Za naš portal Amina je govorila o ovom posebnom trenutku u njenom životu. Na samom početku razgovora, zamolili smo je da nam ispriča od koga je to učila prve sure, principe vjere, te kako ona zapravo pamti svoje odrastanje u islamu.

“Rado čitam Vaš portal i uvijek sam pratila Vaše objave i sadržaje, te hvala i Vama što ste mi ukazali povjerenje i čast ovim intervjuom. Islam je bio i ostao stub moga odrastanja i općenito stub i moga života. Svoje prve sure sam naučila od svojih roditelja, a poslije sam svoje znanje proširila u mektebu te naučila prve harfove od moga mualima hafiza Safeta ef. Husejnovića, i na kraju uspješno položila sve hatme u našoj Sejmenskoj džamiji u Zenici”, kaže nam Amina, dodaje i to da  što sam naučila u mektebu a što i danas učim od svoga supruga, svojih roditelja a i naših iskrenih prijatelja, pokušavam da slijedim i praktikujem koliko mogu i u skladu s vremenom u kojem živimo.

Aminu smo pitali kako je došlo do toga da stavite svoju krunu, te šta za nju predstavlja hidžab.

“Moja želja za pokrivanjem se javila u mom djetinjstvu, upravo kad sam i učila svoje prve sure te prvi put i osjetila tu posebnu ljepotu te čarobnu energiju koju Islam nosi. Zapravo, odluku da stavim maramu sam donijela na dan uoči samog Kurban Bajrama. Htjela sam da ispunim obavezu kojom me Gospodar zadužio, kao žena koja vjeruje u sve principe koje Islam zastupa“, ističe Amina za portal Hanuma.ba.

Upitana šta je u konačnici u srcu presudilo u ovoj odluci koja je i jedna od najvažnijih u životu jedne muslimanke dodaje.

“Sve moje dileme vezane za maramu sam vremenom kroz svoje odrastanje otklonila, tako da nisam puno razmišljala nego sam taj dan u srcu odlučila da sam spremna da marama napokon bude dio mene, kao što sam i prirodno osjećala uvijek da to i jeste. Sada iz ove perspektive, mogu reći da mi je marama donijela poseban osjećaj sigurnosti i zaštite, osjećaj mira i unutarnje duhovne slobode.”

Reakcija okoline, suprug Amel velika podrška

Obzirom da je Amina donijela jednu važnu životnu, a njoj veoma bitnu odluku, zanimalo nas je kako su njeni najbliži reagovali, a ponajviše suprug Amel.

“Čak i prilikom našeg upoznavanja, Amelu sam odmah skrenula pažnju da je moj život zasnovan na principima vjere i da imam namjeru kroz život da se i pokrijem, što je on i tada sa oduševljenjem prihvatao. Moj Amel je stalno govorio da je uz mene i da sam ja slobodna da donesem takvu odluku sama i da vjeruje u mene i moje izbore. Na taj dan kada sam to javno i obznanila bio je veoma sretan i pokazao još veće poštovanje prema meni, te mi dao bezuvjetnu podršku. Na reakcije okoline gledam samo kroz pozitivnu prizmu, kao i u svemu, tako da mogu reći da sam čula i vidjela samo pozitivne komentare i veliku podršku, kako naše porodice tako i okoline a i iskrenih prijatelja. Danas osjećam neizmjernu zahvalnost na Uputi.”

Na kraju razgovora Aminu smo pitali i koja bi njena poruka bila svim djevojkama, ženama, koje bi željele staviti hidžab, ali iz određenih razloga imaju strah kako će okolina reagovati ili nekih drugih razloga koji ih sprječavaju u njihovoj odluci.

“Uvijek kada sam osjećala strah, išla sam prema njemu osluškujući svoje srce i sa najjačim oružjem protiv straha a to je dova. Tako sam uradila i u svom slučaju a tako bih savjetovala da urade i sve ostale djevojke i žene koje imaju želju da stave svoju maramu. Na kraju, ako mi dozvolite, voljela bih poželjeti Vašim čitateljima svako dobro sa željom da ih u ovom vremenu velikih iskušenja Gospodar uputi i čuva”, zaključila je Amina Tuka u razgovoru za portal Hanuma.ba.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Sezona vjenčanja je tu: Donosimo vam listu fotografa koji su odličan odabir za vaš poseban dan! (FOTO)

Dolaskom ljeta, fotografi imaju običaj reći da polako počinje ‘špica’ sezone. Mnogi mladenci već ranije …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.