Srijeda , 10 travnja 2024

Bolna priča iz Gračanice: Majka je Enu ostavila dok je bila beba, danas sa nanom živi od 8 KM mjesečno (VIDEO)

Kada je imala samo 3 i po mjeseca majka ju je ostavila, tada je brigu o Eni preuzela njena nana Havka sa kojom danas živi. Ona joj je i otac, i majka, i kako kaže 9-godišnjakinja, njen veliki borac…

Sa svega 100 KM godišnje socijalne pomoći, više gladne, nego site, njih dvije u trošnoj kući, u centru Gračanice žive kako znaju i kako umiju, ako se to kako kažu, može nazvati životom.

“Najteže mi je kada mi Ena kaže, majka treba se ići na ekskurziju, a ja nemam da joj dam. Onda pozajmim, pa lomim ruke kako ću ja to vratiti, ali nekako mi opet onda da dragi Allah, pa me neko zovne nešto lahko da uradim, onda ja to vratim”, kroz suze priča nana Havka.

I dok mnoga djeca sanjaju magiju, Eni je potrebno samo jedno. Na pitanje novinara Nove BH koja je njena želja, Ena kaže; Ja bih najviše htjela imati hrane.

Nana Havka ističe da se često znalo desiti da neko iz komšiluka ostavi nešto hrane na prozor, pa tu noć večeraju, a znalo se desiti i da na spavanje odu gladne.

Kontakta sa roditeljima, Ena već godinama nema, baš kako nema ni osnovnih stvari za život koje imaju njeni vršnjaci. Uprkos svemu, ova hrabra 9-godišnjakinja u školi je vrlodobar učenik, a u razredu je svi drugari vole.

“Kada nemam ili ne ponesem užinu za taj dan, oni meni daju svoju i tako dijelimo”, kroz suze priča Ena.

Žiroračun 

Huskić Havka,

Raiffaisen Banka 1613000079328207

Ili na adresu…

Gračanica, Tuzlanski kanton

062 440 005 – Havka, nana

Ul. Kulina bana bb, iz pravca općine Gračanica prema Srebreniku, skretanje lijevo poslije prve Sax benzinske pumpe. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Odlazak najdražeg gosta: Zvukom topa i sa akšam-namazom završen je Ramazan, vjernici se raduju Bajram

Prije nekoliko minuta Bosnom i Hercegovinom prolomili su se zvuci ezana, u pojedinim gradovima top …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.