Srijeda , 31 svibnja 2023

Pričekajte malo sa prvom šoljicom: Evo kada je najbolje vrijeme za piti kafu

Kafa nas ujutro razbuđuje, ima dobar okus, pa čak i neke prednosti za naše zdravlje. No naučnici tvrde da prvu šoljicu kafe ne treba piti čim ustanemo iz kreveta

Kliničko istraživanje pokazalo je da najbolje vrijeme za ispijanje kafe je ujutro, ali tek sat vremena nakon što se probudimo. Naime, kad se tek probudimo, hormon kortizol u tijelu je na jednom od tri svoja vrhunca u danu.

Iako za kortizol mnogi misle da je hormon stresa, jer se izlučuje u većim količinama kad smo napeti, no on je i hormon budnosti, a tijelo ga proizvodi kao odgovor na stresne situacije.

Zašto biste trebali pričekati s kafom

Konzumiranje kofeina kad je tijelo na vrhuncu proizvodnje kortizola ‘govori’ tijelu da ga proizvodi manje, tvrde farmakolozi koji proučavaju način na koji lijekovi (i kofein) reaguju s prirodnim biološkim funkcijama tijela. Tako kortizol ‘potkopava’ učinak kofeina, a može pridonijeti i razvoju tolerancije za kafu; što znači da nam je potrebno sve više i više kafe da bi se razbudili.

Zato pokušajte čekati sat vremena nakon buđenja da skuhate prvu šoljicu. A ako više puta u danu pijete kafu, naučnici savjetuju da ju konzumirate izvan druga dva vremena najveće proizvodnje kortizola, što je obično između podne i 13 sati te između 17:30 i 18:30 sati, piše Reader’s Digest. (24sata.hr)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Put od hiljadu milja počinje jednim korakom: Prijavi se već danas za Fitness Anny program – ostvari svoj cilj!

Put od hiljadu milja počinje jednim korakom. Koliko puta smo čuli ovu izreku? Ne opisuje …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.