Petak , 14 lipnja 2024

Minimalizam ili više voliš retro? Šta uređenje doma otkriva o tebi kao osobi

Kako izgleda tvoj dom? Uredan, praznih površina i strogih linija ili načičkan s puno ukrasa, udoban i topao?  Kakvo ozračje vlada u naša četiri zida ne govori samo o našoj estetici nego i o nama samima .Je li tvoj dom minimalistički ili veseli boho, tradicionalan ili više retro i šta pritom otkriva o tebi?

Naš dom je mjesto gdje se, u idealnom slučaju, osjećamo najugodnije i gdje možemo biti potpuno svoji. Zato način na koji ga opremamo, uređujemo i ukrašavamo puno govori o nama kao ljudima. Koji stil interijera preferiramo? Sviđa li nam se prostorija puna suvenira ili nam je draže da je sve prazno? Pogled u tuđu dnevnu sobu može biti vrlo informativan.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ania – Wystrój Wnętrz (@meblofanka)

Način na koji dizajniramo svoj dom stoga je usko povezan s našom ličnošću. Barem tako misli američka stručnjakinja za dizajn interijera Alessandra Wood. Na temelju osobina ličnosti, tzv. Big Five ili “pet velikih” u psihologiji: ekstroverzija, ugodnost, savjesnost, emotivna stabilnost (neuroticizam) i intelekt/otovrenost prema iskustivma – povezala je stilove uređenja s karakternim osobinama. Zanimljivo… Evo što tvoj stil opremanja doma otkriva o tvojoj ličnosti…

Čisto + minimalistički

U tvom domu nema mjesta za puno ukrasa, razigrane dizajne i puno žarkih boja? Vjerovatno ni u tvojoj glavi. Oni koji nemaju mjesta za nepotrebne stvari na svom namještaju obično traže mir i tišinu. Ako su tvoja četiri zida čista, više si introvertirana i analitična osoba koju se može opisati kao tihu, rezervisanu. Učinkovitost ti je najvažnija. Međutim, ponekad ti nedostaje fleksibilnosti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli jen t. (@myinjenuity)

Ugodna seoska kuća

Glavna stvar je da tvoj dom bude topao, ugodan i privlačan? Onda vjerovatno voliš imati goste i brinuti se o njima. Ekstrovertna si, ali ne želiš nužno biti u centru pažnje. Osjećaš se ugodnije kada se možeš brinuti o drugima iz prikrajka. Prizemna si, autentična i vjerovatno tradicionalna osoba.

Eklektičan boho stil

Svako ko svoja četiri zida opremi u eklektičnom boho stilu je slobodan duh. Voliš puno putovati. Sa svojih putovanja redovno nosiš suvenire. Emotivno si povezana s tim suvenirima i trebali bi pokazati ko si i šta ti je važno. Živiš prilično nekonvencionalno i vjerovatno nemaš uredski posao od devet do pet.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jess VanZ | Boho Decor & Style (@fig.and.rosewood)

Moderan retro izgled

Voliš elegantni dizajnerski namještaj iz sredine stoljeća i uvijek tražiš originale iz tog razdoblja? Onda si esteta u svim situacijama, jako si orijentisana na detalje i perfekcionista si. Voliš planirati i organizovati stvari. Ponekad, međutim, živiš malo previše u budućnosti, a premalo u sadašnjosti.

Prizemno + tradicionalno

Ako u tvom domu prevladavaju klasični komadi namještaja, izrađeni od tamnog drva, ti si, slično svom stilu opremanja, tradicionalna osoba. Pridaješ veliku važnost starim vrijednostima i konzervativna si. U početku si obično skeptična prema promjenama. Osjećaš se vrlo ugodno u svojoj zoni udobnosti. Na tebe se svako može u potpunosti osloniti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Period Living (@period_living)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Kenan Buljubašić iz Gračanice simbol je hrabrosti: Pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije

Godine liječenja, borbe, i nadanja nisu spriječile Kenana u njegovim ciljevima. Gračanlija Kenan Buljubašić učenik …

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.