Subota , 13 srpnja 2024

Muslimani večeras obilježavaju odabranu noć – Lejletul – bedr

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras obilježavaju Lejletul- Bedr, noć bitke na Bedru, koja je bila najznačajnija bitka i historijii islama i muslimana, bitka u kojoj je malobrojna grupa porazila mnogobrojnu.

Centralni događaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Lejletu-Bedra bit će održan u džamiji na Igmanu. BIR Televizija će emitovati specijalni program posvećen Bedru, i ova televizija će prenositi program iz džamije na Igmanu.

Na brdu Bedr, blizu grada Medine, 17. ramazana 624. godine dogodila se prva bitka u historiji islama.

Muslimana je u toj historijskoj bitki bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom, a.s., vojno porazili neprijatelje. O toj pobjedi se u svetoj knjizi muslimana Kur’anu kaže: ”Koliko je maloljudnih skupina koje su, voljom Božijom, ostvarile pobjedu nad mnogoljudnim skupinama, jer je Bog uz strpljive.“

Bitka na Bedru je inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.

”Svaka generacija ima neki svoj Bedr, uključujući i važne poslove u zajednici koje treba riješiti na kvalitetan način, ulažući maksimalne napore, kao što su borci na Bedru uložili maksimalne napore da odbrane svoje živote. Da odbrane svoje pravo na postojanje, na slobodu vjere, na život, imovinu. Svaka generacija mora maksimalno uložiti trud u zaštiti svoje zajednice, u napretku, prosperitetu”, navedeno je u saopćenju Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Navedeno je kako u tom smislu danas treba razumijevati Bedr i tu pobjedu. Istaknuto je i kako je to pobjeda nad samim sobom.

”I post nam pomaže da se discipliniramo, da stavimo pod kontrolu naše snage, porive, strasti. I to je zapravo taj Bedr koji se razumijeva u ovom vremenu, borba sa samim sobom, sa svojim porivima. Sa svojim lošim navikama, osobinama, u cilju poboljšanja općeg ambijenta življenja. Ramazan nam pomaže da ova naša situacija, ambijent, budu prozračni, čisti. Pomaže nam da se družimo. To je smisao zajedničkih iftara, smisao mukabela, naših namaza u džematu, teravija. Da se razmjenjuju mišljenja, stavovi, da se pomaže drugima, da jačamo naš džemat, Islamsku zajednicu u cjelini”, navedeno je u saopćenju.

Podsjeća se kako je Bedr svjedočanstvo čovjekovih izazova i poteškoća kroz prostor kojim hodi, jer život jest jednako problem, život jest jednako izazov, život je i patnja.

”Primarna zadaća ljudske zajednice, džemata, jeste čuvanje Bedra i čuvanje vjere”, istaknuto je.

Naveli su i kako ako vjernici žele više bedrovskih pobjeda trebaju 17. noć ramazana tamo gdje je u tradiciji i praksi pripadala.

”Neka to bude ponovo noć naše pojačane brige za ‘džemate u dijaspori – za povratničke džemate’. Simbolički kazano, naš hod kroz dunjalučku bašču omeđen je bedrovskim pobjedama ili uhudskim neuspjehom i poukom”, navedeno je u saopćenju.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.