Subota , 13 srpnja 2024

Advokat Ensar Omerović pojašnjava: Sve što trebate znati o razvodu braka

Tematika koja se tiče razvoda braka složenog je tipa. Upravo kao takva iziskuje i ozbiljan pristup, te pojašnjenja na pitanja koja zanimaju sve oni koji su se odlučili na ovaj korak.

Portal Hanuma.ba je razgovarao sa advokatom Ensarom Omerovićem o temi koja je na žalost sve češća u modernom društvu – razvod braka.

Naš sagovornik je iskusni advokat u oblasti porodičnog prava, koji već 13 godina pomaže ljudima da prođu kroz bračne sporove. Kroz svoje dugogodišnje iskustvo je stekao duboko razumijevanje pravnih i emocionalnih aspekata razvoda.

Šta biste rekli da je najvažnije znati o postupku za razvod braka?

Najvažnije je znati da je razvod složen pravni postupak, koji zahtijeva pažljivo planiranje i strpljenje. Prvi korak je uvijek informisanje o vlastitim pravima i obavezama. Preporučujem svima da se konzultiraju s advokatom prije pokretenja postupka za razvod braka, kako bi saznali šta mogu očekivati i kako mogu najbolje zaštiti svoje interese kao i interese svoje zajedničke malodobne djece ukoliko su stečena u braku.

Da li sud utvrđuje ko je kriv za razvod braka?

Ne, sud ne utvrđuje krivicu za razvod braka. Dovoljno je da se dokaže da su bračni odnosi između bračnih partnera teško i trajno poremećeni, te da više ne postoji mogućnost nastavka bračne zajednice i sud će takav brak razvesti. Fokus je na rješavanju praktičnih pitanja koja proizlaze iz razvoda, a ne na utvrđivanju krivice.

Koliko dugo traje postupak za razvod braka?

Trajanje postupka za razvoda braka može značajno varirati. Ako se radi o sporazumnom razvodu braka, on može biti finaliziran relativno brzo, u roku od nekoliko mjeseci. Najbrži razvod u mojoj praksi je trajao dva mjeseca. Međutim, ukoliko se radi o razvodu po tužbi jednog od bračnih partnera ili o razvodu bračnih partnera koji imaju djecu i koji se ne mogu dogovoriti oko povjeravanja djece, visine alimentacije te održavanja međusobnih kontakata, to može trajati mnogo duže, ponekad i više godina.

Kako sud odlučuje o povjeravanju djece?

Sud odlučuje o povjeravanju malodobne djece po principu najboljeg interesa djeteta. Ekonomska situacija roditelja nije odlučujući faktor kod određivanja roditeljskog staranja. To znači da dijete ne mora nužno biti povjereno roditelju koji živi u boljoj materijalnoj situaciji. Sud će uzeti u obzir različite faktore, kao što su uzrast djeteta, njegovu povezanost s jednim od roditelja, mogućnost roditelja da više vremena posveti djetetu, kao i druge životne okolnosti oba roditelja. Ako je dijete dovoljno staro i zrelo, sud će mu omogućiti da se izjasni s kojim roditeljem želi živjeti. Konačna odluka suda temelji se na procjeni svih relevantnih dokaza, koji se analiziraju pojedinačno i u vezi sa ostalim dokazima.

Šta možete reći o alimentaciji? Kako se ona određuje i koji su glavni kriterijumi?

Alimentacija se određuje na osnovu potreba djeteta i finansijskih mogućnosti roditelja koji je dužan da je plaća. Sud uzima u obzir različite faktore kao što su prihodi, imovina, troškovi života i eventualne druge obaveze roditelja koji je dužan da plaća alimentaciju. Cilj alimentacije je da se osigura da dijete ima sve što mu je potrebno za normalan razvoj, uključujući obrazovanje, zdravstvenu njegu i druge potrebe djeteta. Roditelji su dužni izdržavati maloljetno dijete i u izvršavanju te obaveze moraju iskoristiti sve svoje mogućnosti i sposobnosti. Obaveza izdržavanja traje do punoljetstva djeteta a ako se dijete nalazi na redovnom školovanju produžava se do 26 godine života.

Da li imate neki savjet za kraj za parove koji prolaze kroz razvod, posebno kada su djeca u pitanju?

Svakako. Najvažniji savjet koji mogu da dam jeste da se fokusiraju na dobrobit djece i pokušaju da održe što bolju komunikaciju i saradnju. Konflikti između roditelja tokom razvoda braka mogu veoma negativno utjecati na djecu, pa je važno raditi na smanjenju tenzija i opredjeliti se za traženje mirnih i konstruktivnih rješenja.

Advokat Ensar Omerović redovno piše o raznim pravnim temama na svom blogu. Više o tome možete saznati putem njegove web stranice www.advokatomerovic.ba,  kao i putem Facebook stranice Advokat Ensar Omerović.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.