Subota , 13 srpnja 2024

Bužimljanin Džanan Kišmetović locirao ćelavog ibisa, a onda napravio predivne fotografije (FOTO+VIDEO)

Jedna od najrjeđih vrsta ptica ćelavi ibis imena Nova stigla je u BiH, tačnije u okolicu Cazina. Da je uistinu tako, danas je potvrdio Bužimljanin Džanan Kišmetović, koji je odlučio locirati ovu pticu, a onda načinio predivne fotografije. Portal Hanuma.ba razgovarao je sa ovim fotografom.

Naime, prije nekoliko dana, brojni mediji u Bosni i Hercegovini objavili su vijest koja je izazvala veliki interes javnosti. Na tlo Bosne i Hercegovine, tačnije u okolinu Cazina, sletila je pticac ćelavi Ibis, imena Nova, čija vrsta je na ovom dijelu Evrope izumrla još u 17. vijeku.

Ovu informaciju potvrdila je Organizacija za zaštitu životne sredine “Bentornato Ibis” iz Toscane u Italiji, koja prati kretanje ove iznimno rijetke vrste ptica, kojih je, prema njihovim istraživanjima, na svijetu preostalo još svega oko 300.

Na svojoj Facebook stranici podjelili su i nekoliko osnovnih informacija o ovoj ptici. “Sjeverni ćelavi ibis je migratorna vrsta. Vrsta je izumrla iz srednje Evrope od sredine sedamnaestog vijeka (uglavnom zbog ubijanja). Danas se smatra da je vrsta u ozbiljnom riziku od izumiranja širom svijeta“, kažu iz ove organizacije.

Mladi fotograf sa adresom u Bužimu, Džanan Kišmetović odlučio je istražiti tvrdnje ove organizacije i uputiti se u pronalazak ove rijetke ptice, te je na kraju u svom naumu i uspio.

Portal Hanuma.ba razgovarao je sa Džananom koji nam je otkrio više detalja o današnjem susretu sa ćelavim ibisom.

Na samom početku razgovora Džanan nam ističe da je kao momak koji se počeo baviti fotografisanjem uvijek je sanjao da se u kolekciji njegovh fotografija nađe ona jedna – posebna.

“Orijentir su mi bili fotografi ‘National geographica’, jer oni su baš fotografisali životinje. I tako da sad sam hajmo reći godinama čekao ove fotografije, te mogu reći da sam ponosan”, govori nam Kišmetović.

Otkriva nam da je ovo prvi put da je uslikao neku rijetki životinju.

Na ideju da pronađe Novu došao je ciljano.

“Vidio sam sve te objave, skinuo aplikaciju Animal Tracker, pratio, i došao do Nove.”

Džanan nam je kratko opisao i kao je izgledao sam susret sa ćelavim ibisom.

“Kad sam došao ptica je sletila, bukvalno kao da me čekala i uslikao sam je. Čim sam je ugledao odmah sam počeo slikati. U roku od 5min napravio sam stotinjak fotografija”, riječi su ovog mladog Bužimljana.

Također, dodaje kako se u potrazi vodio time da razbije mit, jer dosta medija je prenosilo sve to, međutim niko je nije uslikao, tako da mu je upravo to bila vodilja.

Na kraju razgovora Džanana smo pitali šta su za njega zaštićene vrste, te koliko njemu kao fotografu današnji susret sa ovom rijetkom vrstom značajan.

“Nikada nisam slutio da ću se susresti s nekom zaštićenom vrstom a današnji poduhvat je nešto posebno sto ću pamtiti i prepričavati cijeli život”, zaključuje Kišmetović za portal Hanuma.ba.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.