Nedjelja , 14 srpnja 2024

Džemat Kalibunar organizovao zimski kamp na Vlašiću: Djeca uživala u zimskim radostima, klanjan namaz na snijegu (FOTO+VIDEO)

Džemat Kalibunar iz Travnika, na čelu sa Aljom efendijom Cikotićem od 5. do 7. januara organizovao je zimski omladinski kamp “Vlašić 2021”, te su djeca uživala u zimskim radostima na ovoj prelijepoj bosanskohercegovačkoj planini.

Efendija Cikotić poznat je po svom angažmanu vezanom za džemat Kalibunar, te brojne izlete koje je organizovao kako u našoj državi, tako i šire.

Ovogodišnji zimski omladinski kamp trajao je tri dana, odnosno dvije noći. Djeca su uživala u zimskim radostima, a ono što je posebno dojmilo jeste i namaz koji su obavili sa svojim efendijom na  snijegu, te su im putem društvene mreže Facebook mnogi uputili poruke pohvale.

Zimski kamp – tradicija dugi niz godina

Efendija Cikotić kazao je za Hanuma.ba, koje su to aktivnosti djeca obavljala tokom trajanja kampa i koji je prvenstveno bio cilj njegovog organizovanja.

“Bila je želja da se praktično kroz omladinski kamp, a već to organizujemo dugi niz godina, djeci pokaže da sve ono što teoretski uče u mektebu, da to praktično mogu živjeti u tih nekoliko dana našeg zajedničkog boravka na planini. Djeca su prvi dan išla na stazu, a drugi dan plan smo planinarili, tako da smo u periodu dok smo šetali, obavili namaz na snijegu“, kaže nam efendija Cikotić.

“Kampu su prisustvovala 44 polaznika mekteba. Tokom dana kampa imali smo dnevni program, djeca su nakon doručka išla na sankanje ili planinarila, a nakon svih namaza koje obavljamo u džematu, odnosno nakon večere, dvije noći smo imali kulturno-zabavni program, a nakon toga smo obišli sve grupe u njihovim sobama i sa njima porazgovarali, te rezimirali utiske” ističe efendija Cikotić.

Namaz na snijegu

“Djeca su nakon namaza na snijegu, naročito oni koji su po prvi puta ove godine bili sa nama, bili oduševljeni jer je taj namaz pružio njima jedan poseban osjećaj ljepote da na potpuno bijelom, čistom snijegu čine sedžu svome Stvoritelju u prirodi, a to je nešto prelijepo i neprocjenjivo”, dodao je za kraj našeg razgovora efendija Cikotić. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.