Nedjelja , 14 srpnja 2024

Muslimanka prva na svijetu: Emma Alam iz Pakistana pobjednica na Svjetskom prvenstvu u pamćenju

Mlada djevojka iz Pakistana učinila je Pakistance ponosnim pobjedom na  ‘Svjetskom prvenstvu u pamćenju’ održanom u Kini.

Emma Alam pobijedila je na 29. globalnom finalu Svjetskog prvenstva u memoriji, pobijedivši više od 300 takmičara iz cijelog svijeta, piše Hanuma.ba.

Takmičari su bili zemalja cijelog svijeta, kao što su Kina, Kanada, Malezija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južna Koreja, Vijetnam, Indija, Alžir, Sjedinjene Države, Hong Kong, Makao, Tajvan, Libija, Katar i Irak.

Emma se u trodnevnom nastupu takmičila u 10 disciplina i osvojila 9500 bodova. Te je zvanično proglašena pobjednicom 29-og svjetskog Memory prvenstva.

Kandidati s najboljim, najbržim i najoštrijim memorijskim vještinama takmičili su se kako bi pokazali svoju intelektualnu moć i postavili nove visine onoga što ljudsko pamćenje uistinu može postići.

Emma Alam ispunila je sve gore spomenute kriterije i pobijedila na Global Memory Competition 2020.

Emma je i ranije pokazivala da je bistra djevojka jer je osvajala više medalja na različitim prvenstvima. Učestvovala je i osvojila nekoliko medalja na 3. prvenstvu Asia Pacific Memory u Maleziji i 28. Svjetskom prvenstvu u memoriji u Kini.

Svjetsko prvenstvo u memoriji organizovano je takmičenje u sportovima s pamćenjem u kojem takmičari pamte što više informacija u određenom vremenskom razdoblju.

Kako piše Hanuma.ba, takmičenje je pokrenuto davne 1991. godine i traje svake godine, s izuzetkom 1992. godine, kada nije održano. Tema i koncept ovog prvenstva stekli su veliku popularnost.

Ovo je prvenstvo jedno od popularnih prvenstava održanih širom svijeta.

Format i nivo takmičenja veoma su izazovni i teški.

Takmičenje sadrži deset različitih disciplina: jednosatni brojevi, petominutni brojevi, izgovoreni brojevi, očitavanje jedne u sekundi, 30-minutne binarne znamenke, jednosatne igraće karte, 15-minutni naizmjenični popisi riječi, 15-minutna imena i lica, 5-minutni historijski datumi, 15-minutne apstraktne slike/5-minutne nasumične slike i kartice s karticama brzine – uvijek zadnja disciplina.

Emma je bila veoma sretna nakon proglašenja svjetske prvakinje i izrazila je radost zbog nje. Kazala je; “Željela sam dati sve od sebe na WMC 2020, svakodnevnom praksom i treninzima u posljednje dvije godine, želim se zahvaliti svome treneru i institutu. Uvijek me fasciniralo koliko je moćan mehanizam ljudskog pamćenja i beskonačni sistem za pohranu informacija u mozgu. ”

Raymond Keene, globalni predsjednik Svjetskog sportskog vijeća za pamćenje pohvalio je Emmu i proglasio je velikom sportistkinjom, jedinstvenom heroinom u godini pogođenoj pandemijom  i velikim svjetskim prvakom u pamćenju za 2020. godinu. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.