Petak , 14 lipnja 2024

“Eh, da vidiš Behram-beže…”: Tuzlanska medresa od 1993. godine iznjedrila 80 hafiza, čuvara Kur’ana Časnog

Behram-begova medresa u Tuzli bilježi uspjehe u raznim oblastima, zahvaljujući, svakako, i predanosti misiji njenih profesora. Jedna od nauspješnijih sekcija ove škole jeste sekcija hifza, učenja Kur’ana napamet, a koja svoj uspjeh temelji na ljubavi, predanosti, požrtvovanosti koju ulažu muhafizi, voditelji ove sekcije.

Sekcija hifza je jedna od prepoznatljivijih sekcija naše škole. U njen rad je involviran najveći broj profesora, odnosno muhafiza. U zadnjih nekoliko godina svjedoci smo ekspanzije i jednog pozitivnog trenda rasta broja hafiza u Bosni i Hercegovini. Tako je sve više i zainteresovanih učenika za sekciju hifza u Behram-begovoj medresi. U sekciji se radi sihronizovano, a predvodi je naš mentor hafiz Mirnes-ef. Spahić, jedan od najuspješnijih muhafiza u Bosni i Hercegovini. Sekcija ne bi bila tako uspješna bez zdravog ambijenta koji vlada, ali i podrške najodgovornijih ljudi u školi, koji prioritetno podržavaju rad sekcije – kaže za Preporod.info jedan od voditelja sekcije hifza u Behram-begovoj medresi hafiz Abdullah Kapo.

Uloga muhafiza

Behram-begova medresa je od reaktiviranja svoga rada iznjedrila 80 hafiza i hafiza. Ovaj broj je još veći ako se uzmu u obzir i hafizi koji nisu završili Medresu, a učili su pred mentorima iz sekcije hifza.

S obzirom da je put hifza izuzetno težak jako važna je i uloga muhafiza u cijelom tom procesu.

– Učenici na putu hifza imaju uspone, ali i padove, a biti uz njih u oba slučaja ključna je uloga muhafiza. S obzirom da proces hifza traje dugo i da se učenici nalaze u godinama kada se mentalno, intelektualno i duhovno razvijaju i sazrijevaju, te tragaju za dobrom u sebi, važno je posvetiti im se i pokloniti im mnogo pažnje i vremena. I najbolji kandidati dođu do faze kada razmišljaju o odustajanju, tada je potrebno da osjete muhafizovu vjeru u njih. Nikada nije dosta riječi podrške i ohrabrivanja. Nastojati kroz Božiju riječ vezati ih za Gospodara, ojačati njihovu svijest o Stvoritelju i izgraditi samopouzdanje kod njih je nešto čemu teže muhafizi – govori hafiz Kapo.

Čovjek u svom životu može imati različite uloge, ističe hafiz Kapo, ali uloga muhafiza je posebna čast. Biti u neraskidivoj vezi s Kur’anom Časnim i voditi mlade i talentovane insane na putu dobra je od neprocjenjive vrijednosti.

– S tim u vezi, treba predano raditi, iznalaziti motivacione metode i dodatne načine za ponavljanje i memorisanje kada dođe do zastoja, a prije svega osloniti se na Allaha, od Njega tražiti tevfik i pomoć, i uspjeh će doći. Svaki trenutak u ovom procesu je drag i poseban, ali trenuci zadnjeg preslušavanja su najemotivniji. Teško da se to može riječima opisati – kaže hafiz Kapo.

Podrška okoline

Selma Dizdarević učenica je četvrtog razreda Behram-begove medrese. Rođena je u Saudijskoj Arabiji. Tamo je odrasla i započela svoje osnovno školovanje. U prvom razredu osnovne škole učlanila se u vanastavni klub za učenje hifza i pohađala ga sve do četvrtog razreda. Hifz je položila pred Rijasetovom komisijom u februaru ove godine.

– Za vrijeme tog perioda sam uspješno memorisala i položila pred komisijom u Medini pet džuzeva. Svo to vrijeme mi je moja mama bila najveći motivator. Ona mi je i usadila ljubav prema Kur’anu kao i želju da završim hifz. Moje starije sestre su, također, bile članice iste škole Kur’ana, pa su mi njih dvije bile uzori. Razlog zbog kojeg svaki hafiz krene sa učenjem hifza je znanje da ga nakon toga, inšallah, čeka velika nagrada. I ja se, inšallah, nadam ako Allah primi moj hifz da ću se moći zauzeti za svoje voljne na Sudnjem danu. To je za mene bila dovoljna motivacija – kaže za Preporod.info hafiza Dizdarević.

Prekomjerno pauziranje je, ističe hafiza Dizrević, jedna od poteškoća. Njen muhafiz je uvijek imao razumijevanja za vrijeme svake njene  pauze u učenju. Pravila ih je više puta, a tokom svake je mislila da više neće nastavit sa učenjem, da je to kraj.

– Ali, svaki put se ipak vratim. Hvala Allahu. Mnogo sam zahvalna Allahu, jer je moj muhafiz bio prof. Amir Hodžić. To je osoba koja je mnogo predana svemu što radi. Svaki preuzeti emanet će uspješno dovesti do kraja. Svestrana je osoba koja svakome pomaže. Strpljiva, osjećajna, razumna i uporna osoba. Baš takav muhafiz treba da bude. Allaha molim da ga nagradi na oba svijeta – kaže hafiza Dizdarević.

Ističe da i nedostatak motivacije može da bude prepreka. Treba da znamo, govori hafiza, zbog čega učimo, zbog čega ne spavamo, zbog čega smo odbili mnogo izlazaka sa društvom, mnogo konverzacija, zbog čega svaku minutu svog slobodnog vremena posvećujemo tome. Ako razlog zbog kojeg to radimo nije dovoljno jak, onda se teško i dolazi do kraja, do svog cilja.

– Napominjem i podršku okoline, u prvom redu porodice, a naravno i prijatelja. Ako vam to nedostaje u životu znači da ste naišli na itekako veliku prepreku. U svakom slučaju, ma kakva prepreka da se pojavi na putu hifza ona će se, uz Allahovu pomoć, i prevazići. Čvrsto vjerujte u to – naglašava Dizdarević.

Iako je ovo put na kojem njegovi polaznici nailaze na poteškoće, ipak volja, ljubav prema Kur’anu nadvalda. Tome svjedoče i riječi hafize Dizdarević.

– Slobodno mogu reći da je moj period učenja hifza najljepši period mog života. Iako je bilo poteškoća ništa nije umanjilo slast Allahova govora. Zaista je uticaj Kur’ana na čovjeka velik. Od kako sam ga počela učiti intenzivno, postala sam strpljivija, odgovornija, moj karakter se mnogo promijenio. Cijeli period učenja hifza za mene je iskustvo koje će se pamtiti do kraja života. Ono što mi je najupečatljivije je osjećaj koji dolazi nakon novonaučene stranice, zebnja tokom perioda polaganja pred komisijom i, naravno, osobe koje su bile uz mene i davale mi podršku – kaže na kraju razgovora za Preporod.info hafiza Dizdarević.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Kenan Buljubašić iz Gračanice simbol je hrabrosti: Pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije

Godine liječenja, borbe, i nadanja nisu spriječile Kenana u njegovim ciljevima. Gračanlija Kenan Buljubašić učenik …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.