Subota , 25 svibnja 2024

Hrvatska: Ostavila je dijete u autu po vrućini, klonulo je, izvukli ga građani…

Nedjelja oko 16 sati, u Gospiću je preko 30 stepeni. Uznemireni građani zovu policiju da je na parkiralištu trgovačkog centra u Budačkoj ulici u zaključanom automobilu dijete koje pokazuje znakove klonulosti.

Policija stiže brzo, ali dijete je već vani. Izvukli su ga građani. Dijete je u bolnici, a 26-godišnja majka, državljanka Njemačke, na kriminalističkom istraživanj, prenosi 24sata.hr.

– Policija je dojavu zaprimila u 15:50 sati da je na parkiralištu trgovačkog centra u Budačkoj ulici u Gospiću u automobilu njemačkih nacionalnih oznaka zaključano dijete koje je pokazivalo znakove klonulosti uslijed visokih temperatura. Do dolaska policijskih službenika na mjesto događaja građani su iz vozila izvadili dijete. Na mjesto događaja pozvana je hitna medicinska pomoć koja je nakon pružanja prve pomoći, zbog razvijenih simptoma toplotne iscrpljenosti prevezla dijete u gospićku bolnicu radi pružanja daljnje pomoći. U toku je kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjom njemačkom državljankom, majkom djeteta – objavila je policija.

U sat vremena u autu će biti  68°C!

U proteklih 10 godina gotovo 750 djece umrlo je u zaključanim automobilima.

Godišnje u Americi umre tridesetak djece ostavljene u autima, koji u trenu postanu užareni. Samo sat vremena potrebno je da dijete umre od toplotnog udara, pokazalo je jedno istraživanje.

U parkiranom automobilu potrebno je 20 minuta da se temperatura podigne za 20°C. Ako je vanjska temperatura 40°C, u parkiranom autu će nakon sat vremena biti će 68°C.

Ne ostavljajte djecu u autu!

Policijska uprava ličko-senjska upozorava građane da ne ostavljaju djecu samu u vozilima jer posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje:

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava.

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

VEOMA JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU:

Uvježbavanjem ”prisutnosti” izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo.

Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.)

Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo  izašli  iz auta bez pogleda na zadnje sjedište.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.