Ponedjeljak , 18 rujna 2023

Radost muslimana: Sa akšamskim ezanom nastupila je Nova 1443. hidžretska godina

Večeras, sa zalaskom sunca, tj. oglašavanjem mujezina s munara kojim pozivaju vjernike muslimane na akšamsku molitvu, nastupa Nova 1443. hidžretska godina.

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharrem 1442. hidžretske godine je 9. augusta 2020. godine.

Muslimani čitavog svijeta prisjećaju se hidžre koja se dogodila 622. godine po Isau a.s. Tada je Božiji poslanik Muhamed bio prisiljen radi vjere sa svojim ashabima, prijateljima, napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Utočište je našao u gradu Medini u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

Inače, muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

IZ / Brojni programi u džamijama u nedjelju i ponedjeljak povodom Nove hidžretske godine
Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, neka je Allah s njim zadovoljan, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda, neka je mir i spas Božiji na njega, iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau, neka je spas i mir Božiji na njega.

Svečani program povodom Nove hidžretske 1443. godine će biti održan u ponedjeljak, 9. augusta 2021. godine, poslije podne-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Prigodno predavanje će ovom prilikom održati glavni imam dr. Abdulgafar ef. Velić, dok će program izvesti imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.
Program zajedno organiziraju Gazi Husrev-begov vakuf i Medžlis Islamske zajednice Sarajevo.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo povodom nastupajuće 1443. hidžretske godine u nedjelju će organizirati okrugli sto pod nazivom “Hidžra, naš stalni izazov”.

Okrugli sto će početi u 18 sati i 30 minuta u haremu Baščaršijske džamije, uz učešće eminentnih alima i imama MIZ Sarajevo

Radost muslimana / Na pragu je Nova hidžretska godina, poznato kada nastupa
Po mišljenju sufija, hidžra je putovanje iz nečega prema nečemu, od postojanja do smrti, od smrti prema vječnom životu. Nije napuštanje niti bijeg, hidžra je uzdizanje i upotpunjenje – to je Allahova odredba i jedan neizbježni put koji mora proći sve što je stvoreno.

Muhammed a.s. je kazao “Muhadžir (onaj koji čini hidžru) je svaki onaj koji napusti sve ono što je Allah dž.š. zabranio”.

Tradicija je u Sarajevu da povodom Nove hidžretske godine bude upriličen vatromet.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Poštenje nema cijenu: Halil pronašao više od tri hiljade KM, pa ih vratio vlasnici

Halil Smajić iz Sarajeva je prije nekoliko dana pronašao kovertu u kojoj je bilo 3.300 …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.