Utorak , 28 svibnja 2024

Kruna predanog i marljivog rada: Lejla Marić postala 20. hafiz Karađoz-begove medrese (FOTO)

U džematu “Kočine-Masline”, koji pripada Medžlisu Islamske zajednice Mostar, upriličena je svečanost promocije novog hafiza – čuvara Kur’ana. U hafizu Kur’ana promovisana je Mostarka Lejla Marić, diplomantica 375. generacije Karađoz-begove medrese, javlja Anadolu Agency (AA).

Hafiza Lejla Marić je inače dvadeseti hafiz u Karađoz-begovoj medresi, odnosno četvrti učenik općenito koji je napamet naučio Kur’an tokom medresanskog školovanja. Zato je ova svečanost bila posebna radost za kolektiv Karađoz-begove medrese, najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini.

Ceremoniji je prisustvovao muftija mostarski Salem ef. Dedović koji je tokom obraćanja kazao kako je hafiza Lejla Marić jedno tiho, mirno, radino biće, predano i posvećeno radu, a kruna toga rada je upravo ova titula hafize do koje je došla svojom predanošću i marljivošću.

“Prvenstveno je podršku dobila u porodici koja je podržava u onome što radi i koja će je podržavati, te je u jednom takvom pozitivnom ambijentu stasala i išla stazama nauke, stjecanja znanja i došla do ovog postignuća – hafize Časnog Kur’ana“, rekao je Dedović.

Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru, i također jedan od hafiza koji je pohađao ovu školu, kazao je kako je Kur’an milost i uputa čovječanstvu.

“Ona nije ništa što je teško, već nešto što ispunjuje ljudske duše i ljudska srca, te ih vodi pravom putu i činjenju dobrih djela. Prije pet godina u ovoj džamiji  imali smo hafisku dovu hafizu Jusufu Bećoji, koji je bio 13. hafiz Karađoz-begove medrese, a evo danas promovišemo 20. hafiza naše škole. To je dokaz da mi svake godine na ovim prostorima imamo po dva nova hafiza što je veliki uspjeh svih institucija Islamske zajednice ovdje u Mostaru i na to trebamo biti posebno ponosni. Ja se nadam da će ova hafiska dova biti motiv i podstrek našim učenicima iz mekteba i Medrese da krenu Lejlinim putem i da, ako Bog da, imamo još hafiskih dova u budućnosti, a posebno mislim na naše učenike iz Medrese koji dolaze iz hafizine bliske porodice”, poručio je Tulek.

Svečanosti je prisustvovao i Dino efendija Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice MostarHafisku dovu proučio je profesor kurra-hafiz Armin Abaza, odnosno muhaffiz hafize Lejle Marić, a kojem je ovo jedanaesti kandidat kojeg je on pripremao i koji je uspješno položio hifz pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Hafisku diplomu hafizi Lejli Marić uručio je Ismet Bušatlić, izaslanik Reisu-l-uleme na ovoj svečanosti.

Pozivom da danas budem ovdje i da uručim hafisku diplomu novoj hafizi, učinjena mi je velika čast. Obradovalo me je, kao i sve vas, da je ovaj narod, koji je u trenutku kakvom jest, dobio novu snagu. A od onog trenutka, kada je Uzvišeni u 15. stoljeću učinio Kur’an proljećem srca naših predaka, od tada do danas bilo je Bošnjakinja koje su učile Kur’an, naučavale Kur’anu, prepisivale Kur’an, uvakufljavale Kur’an, ostavljale vakufe da se Kur’an uči i Kur’an tumačile. I ovaj čin promoviranja hafize je potvrda da to traje do danas. I kada Bošnjak položi hifz, to je, u svakom slučaju, i u svakom mjestu, veliki događaj. Kada to uradi Bošnjakinja, onda je to povijesni čin. To je korak u budućnost, u lijepu budućnost”, istakao je Bušatlić.

Hafiza Lejla Marić rođena je 12. augusta 2001. godine u Mostaru. Kćerka je Zijada i Mersije. Završila Osnovnu školu “Mustafa Ejubović – Šejh Jujo”, a nakon toga upisala i kao Učenica generacije, 2020. godine, završila Karađoz-begovu medresu u Mostaru.

Dvadeseti je hafiz Karađoz-begove medrese, a četvrti koji je hifz završio tokom medresanskog školovanja. Kada su u pitanju konkretno učenice, hafiza Lejla je druga učenica koja se okrunila titulom hafize dok je još bila u školskim klupama najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.

Hifz je počela učiti još tokom pohađanja osnovne škole, pred kurra-hafizom Arminom Abazom, u okviru Centra za učenje Kur’ana Mostar, te pred istim muhaffizom okončava učenje hifza u četvrtom razredu Karađoz-begove medrese. Hifz je pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini polagala u periodu od 7. septembra do 21. septembra 2020. godine, te je uspješnim polaganjem stekla titulu hafize. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Sezona vjenčanja je tu: Donosimo vam listu fotografa koji su odličan odabir za vaš poseban dan! (FOTO)

Dolaskom ljeta, fotografi imaju običaj reći da polako počinje ‘špica’ sezone. Mnogi mladenci već ranije …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.