Petak , 14 lipnja 2024

Posebna marokanska priča: Prve devetorke u svijetu rođene zdrave (FOTO)

Iako je od početka Svjetskog prvenstva u Kataru sve vezano za Maroko u znaku fudbala, iz ove zemlje dolazi još jedna prelijepa priča, koja nema veze sa sportom. Naime, tamo su rođene prve devetorke u svijetu, a nakon što su provele više od godinu dana u bolnici, napokon su puštene kući, piše Klix.ba.

Dolazak bebe na svijet znači ogromnu sreću za porodicu. A sreća para Halime Cisse i Abdelkadera Arbyja bila je uvećana za nevjerovatnih devet puta. Naime, oni su u maju 2021. godine postali roditelji prvih devetorki u svijetu.Pet djevojčica i četiri dječaka rođeni su carskim rezom nakon 30. sedmica trudnoće, što je bilo ranije od predviđenog. Težile su između 500 grama i 1 kilograma, pa su mjesece provele u inkubatoru te adekvatnoj njezi i liječničkom nadzoru.

Sretna vijest je da su bebe sada napokon puštene kući, u Mali.

“Pred nama je puno obaveza, ali Allah, koji nam je dao ovaj blagoslov, pomoći će nam u njihovom odgoju i brizi o njima”, rekao je Arby, prenose marokanski mediji.

Cissé koja sada ima 27 godina je malo prije rođenja beba avionom prebačena u kliniku u Maroku na specijalističku njegu, a ljekari su isprva mislili da je ona trudna sa sedmero djece.

“Dakle, možete zamisliti naše iznenađenje kada smo otkrili devet beba tokom porođaja. Srećom, to nas nije zbunilo”, rekao je ljekar Youssef Alaoui.

Još u maju, kada su braća i sestre proslavili svoj prvi rođendan, Guinnessova knjiga rekorda objavila je da su oborile svjetski rekord za najveći broj preživjele djece rođene pri jednom porodu.

“Brojke su iznimno rijetke, a do dolaska Cisséove djece nije zabilježen nijedan slučaj da je devet beba iz jednog poroda preživjelo dulje od nekoliko sati”, napisala je organizacija za vođenje evidencije.

Nakon što su bebe proslavile prvi rođendan, Arby je otkrio da je par postao poznat u Maliju i da svi žele njihovu djecu vidjeti “svojim očima”. Također, otkrio je i kako je kada mu kuću ispunjava smijeh i plač devetoro djece iste dobi.

“Sada svi pužu. Neki sjede, a mogu čak i hodati ako se za nešto drže. Svi su različitog karaktera. Neki su tihi, dok drugi puno plaču. Neki žele da ih se stalno nosi. Svi su različiti”, rekao je.

“Nije lako, ali je sjajno”, dodao je, istaknuvši da je par neizmjerno zahvalan što su njihove bebe savršeno zdrave.

Dva dječaka iz ove sretne porodice su dobila imena Mohamed i Bah, prema predsjedniku Malija i kralju Maroka. Roditelji su se na to odlučili kako bi zahvalili vlastima zemalja koje su im pomogle da bebe sigurno stignu na svijet. Druga dva dječaka zovu se Elhadji i Oumar, dok su djevojčice dobile imena Hawa, Adama, Fatouma, Oumou i Kadidia.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Kenan Buljubašić iz Gračanice simbol je hrabrosti: Pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije

Godine liječenja, borbe, i nadanja nisu spriječile Kenana u njegovim ciljevima. Gračanlija Kenan Buljubašić učenik …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.