Subota , 22 lipnja 2024

Stavljate im etikete, radite sve umjesto njih: Ovo je 14 načina da upropastite svoje dijete, a da toga niste svjesni

U nastavku je 14 grešaka koje roditelji vrlo često prave, pa obratite pažnju na njih i pokušajte da ih ne ponavljate.

1. Govorite im da smršaju

Ukoliko brinete što vaše dijete ima neki kilogram viška, vaš je posao da utičete na njegovu ishranu i da ih natjerate da se više kreću. Razgovor sa mališanima o težini i ishrani je besmisleno dok ne budu stariji.

2. Pričate o svojoj dijeti

Djeca kopiraju ponašanja drugih ljudi, tako da je moguće da počnu da rade-jedu isto što i njihovi roditelji, braća i sestre i prijatelji.

3. Tjerate ih na dijetu

Iako su neke dijete zdrave za odrasle ljude, isključivanje čitave grupe namirnica iz ishrane djeteta je opasno. Djeci je potrebna izbalansirana ishrana, a to uključuje ugljene hidrate, masti i šećere (ako je moguće prirodne).

4. Govorite im da ne plaču

Razlog za ovo je djelimično što bi to bilo isto kao da moru kažete da prestane da bude mokro, ali glavni razlog je što djeca moraju da nauče da se nose sa svojim emocijama. Trebalo bi da znaju da je u redu ako se osjećaju tužno.

5. Puštate ih da ostanu budni do kasno

Istraživanja su pokazala da četvrtina učitelja u osnovnim školama mora da pravi pauze jer su djeca previše umorna da bi pazila na času. 82 posto djece otkrilo je da su za to krivi roditelji zbog online igrica i četovanja.

6. Preskakanje doručka

Ovo nije samo ofucana izreka jer je doručak zaista najbitniji obrok tokom dana, naročito za djecu. Nema doručka – nema energije.

7. Hrana kao nagrada

Većina roditelja se služi frazom “pojedi grašak i dobićeš sladoled” što čini da sladoled postane još primamljiviji, dok se zdrava hrana pretvara u kaznu.

8. Hvalite stvari koje ne mogu da promjene

“Tako si pametan” ili “Baš si spretan/lijep”. Bolje je da hvalite stvari koje urade, a ne ono kakvi su.

9. Stavljate im etikete

Ukoliko pričate da su “stidljivi”, “nervozni”, “zahtjevni”, “tihi”… ta obilježja (čak i ako su ona dobra, npr, “spretan”) mogu da se zadrže pa da djeca osećaju pritisak da moraju da opravdaju taj stereotip.

10. Radite sve umjesto njih

Kada djetetu treba dosta vremena da obave neku radnju, svi padamo u iskušenje da sami završimo zadatak umjesto njih, ali moramo da budemo strpljivi. Ukoliko sve radimo umjesto njih, dijete može da se osjeti bespomoćnim ili da odustanu kada naiđu na najmanju poteškoću.

11. Upoređujete djecu

Kada vaše dijete divlja, tuđa vam se čine kao anđeli, ali tako je to sa svim roditeljima. Imajte na umu da komparacije tipa “zašto ne možeš da budeš više kao tvoja sestra/drug/drugarica” uopšte nisu fer i nemaju nikakvu vaspitni efekat.

12. Previše ih hvalite

Istina je da crtež krompira koju je vaše dijete nacrtalo nije remek djelo. Ukoliko konstantno govorite vašem djetetu da je sve što urade genijalno, ubrzo će shvatiti da pričate gluposti izgubiće povjerenje u vas.

13. Sramite ih

Jedna od najgorih stvari koje možete da kažete djetetu je da su vas razočarali ili da ga se stidite. Dakle, ne napadajte njegovu ličnost već njegove postupke.

14. Ne radite ono što propovjedate

Već smo rekli da djeca ponavljaju ono što vi radite. Tako da je uzaludno da, na primjer, govorite djetetu da nije lijepo da psuje, ako pred njim izgovarate psovke.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Izmjerena najviša temperatura u Evropi: Italija ključa na 42 stepena, u Turskoj bjesne požari, na Majorci „meteocunami“ (VIDEO)

Ekstremni vremenski uslovi haraju dijelovima Evrope, Grčka je pogođena ekstremno visokim temperaturama i već je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.