Srijeda , 10 travnja 2024

Započnite zdravo dan: Pet razloga zašto piti toplu vodu sa limunom

Svako jutro izdvojte vrijeme za jedan ritual koji će unaprediti vaše zdravlje. 

Ujutro, nakon ustajanja započnite dan s čašom tople vode i sokom od limuna. Limunov sok s toplom vodom ispira na čudesan način jetru i bubrege. Ako se pije hladan, nadražuje peristaltiku crijeva i tjera čovjeka već rano ujutro na stolicu.

To je tako jednostavno, a prednosti su velike. Evo zbog čega je dobro piti toplu vodu sa limunom:

1. Jača imuni sistem

Limuni su puni vitamina C i kalijuma. Vitamin C je super za borbu protiv prehlade, a kalijum stimuliše mozak i nervnu funkciju i pomaže u kontroli krvnog pritiska.

2. Uravnotežuje pH

Limuni su neverovatno alkalna hrana, vjerovali ili ne. Da, oni su kiseli, ali u našim tijelima oni su alkalni (limunska kiselina ne stvara kiselost u tijelu). Alkalno tijelo je ključ za dobro zdravlje. Posljednje, ali ne i najmanje važno, askorbinska kiselina (vitamin C) poboljšava apsorpciju gvožđa u tijelu.

3. Pomaže pri varenju

Sok od limuna pomaže u izbacivanju otpadnog sadržaja iz organizma. Podstiče jetru da proizvodi žuč, kiselinu potrebnu za varenje. Efikasno varenje smanjuje gorušicu i zatvor.

4. Čisti kožu

Vitamin C pomaže smanjenju bora i mrlja. Limun i voda čisti toksine iz krvi koja pomaže da koža bude čista.

5. Pomaže pri zacjeljivanju

Askorbinska kiselina (vitamin C), koje je u limunu u izobilju, podstiče zacjeljivanje rana, te je bitan nutricijent u održavanju zdravih kostiju te vezivnog tkiva. Vitamin C takođe prikazuje protivupalna svojstva. Vitamin C je bitan u održavanju dobrog zdravlja.

Praktikujte ovo – pijte čašu tople vode s limunom svakog jutra mjesec dana i primijetićete da može promijeniti cio dan. Nemojte biti iznenađeni kada se ujutro pogledate u potpuno drugačijem svjetlu.

Recept je vrlo jednostavan – šolju tople vode i sok od pola limuna. Voda ne smije biti vruća, niti hladna. (Ljiljan.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Proljeće nam se bliži: Danas “udara prvo džemre” – u zrak

U narodu ustaljena riječ džemre (što na turskom jeziku znači “talas”). Označava udar ili zračnu struju koja …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.