Nedjelja , 14 srpnja 2024

Kasnite na posao, sastanke, prijatelji vas uvijek čekaju? Sve se da popraviti, evo i kako…

Što se tačnosti tiče, ljude možemo podijeliti u dvije kategorije – one koji su uvijek tačni i one koji uvijek kasne.

Nekima od nas je gotovo nemoguće doći negdje na vrijeme, bez obzira o kakvom se događaju radi. Takve osobe uvijek kasne minimalno 10 minuta i uvijek su u žurbi.

Prema psihologinjij dr. Lindi Sapadin, autorici knjige „Savladajte svoje strahove“ posljedice hroničnog kašnjenja su mnogo duže nego što mislimo: „Stvarate sebi reputaciju, koja baš nije najbolja. Ljudi dobivaju osjećaj da vam ne mogu vjerovati, niti se mogu osloniti na vas, tako da to utiče i na vaše odnose. A utiče i na samopouzdanje.“

Kako biste se riješili kašnjenja trebate otkriti zašto vam se to događa. Razlozi mogu biti tehnički ili psihološki.

Ako ne kasnite svaki puta isto – nekad je to 5 minuta, a nekad pola sata, tada je razlog kašnjenja tehničke prirode. To znači da ne znate dobro procijeniti koliko vam treba za neku aktivnost (npr. vožnju, šminkanje i sl.). Ovaj problem možete riješiti tako da tjedan- dva pratite koliko vam je vremena potrebno za određenu aktivnost. Znači ako se šminkate 15 minuta i sušite kosu 20 minuta, toliko i predvidite za te aktivnosti. Ostavite sebi za svaki slučaj još nekoliko minuta više.

Među tehničke razloge možemo uvrstiti i činjenicu da ne možete nekoga odbiti uprkos tome što nemate vremena. Možda ste i dobro procijenili koliko vam je vremena potrebno za stignete negdje, ali to se izjalovi nakon što vas neko nešto zamoli, a vi ga ne možete odbiti.

Probajte iskoristiti neku od standardnih fraza: „Voljela bih ti pomoći, ali pritišću me rokovi.“ ili „Imam sastanak za pola sata. Mogu ti pomoći nakon sastanka.“

Ako uvijek kasnite 10 minuta, tada je razlog psihološke prirode. Vi zapravo dolazite točno onda kad želite. Dr. Sapadin to objašnjava: „Nekima je kašnjenje povezano s otporom. Prenose buntovništvo od djetinjstva. Ne žele raditi ono što drugi od njih očekuju.“

Drugi su ipak ovisnici o adrenalinu, a kašnjenje i pritisak im upravo omogućuju nalet adrenalina. Kašnjenje može biti povezano i sa strahom od toga gdje idu. Neke sama pomisao na čekanje u zubarskoj čekaonici sablažnjava. Radije će zakasniti, nego provesti  i jednu minutu duže u čekaonici nego što trebaju. Ako vas je strah čekanja, isplanirajte za to neke aktivnosti poput dopisivanja s prijateljima, provjeravanja radnih obaveza za sedmicu, ili čitanja novina.

Izađite iz stana na vrijeme!

Mnogi u zadnji tren prije odlaska još moraju nešto obaviti, a to je jedan od glavnih razloga kašnjenja. Stoga želite li doći na vrijeme, a prije odlaska biste željeli još samo nešto obaviti, odustanite od toga. Jednostavno uzmite torbu i izađite iz stana.  

Probajte tačnost shvatiti kao dio svog odnosa prema vremenu. Nećete stići na vrijeme, ako niste savladali tehniku upravljanja vremenom. To znači da biste trebali imati jedno mjesto gdje ćete upisati sve sastanke, rokove i druge obaveze.

To može biti neki program na računaru, kalendar, planer ili bilježnica u koju ćete sve to bilježiti. Bit će vam jednostavnije stići na vrijeme ako znate kad i gdje morate biti. Ovo na žalost mnogi preskaču, jer smatraju da sve mogu popamtiti. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.