Subota , 25 svibnja 2024

Bajkovito bosansko selo u kojem žive oni koji vole prirodu i domaću kuhinju (FOTO)

Slijedite bistru rijeku i stići ćete do brane probijene dinamitom kroz koju se ide prema selu kakvog nema nigdje drugo…

Oko pola sata od odlične janjetine u Jablanici ili dvostruko više do Sarajeva nalazi se bajkovito selo Raj u raju, do kojeg se prolazi kroz zelenilo i kanjon rijeke Bašćice podno slikovitih vrhova Prenja sve do goleme brane Idbar visoke nekoliko desetaka metara.

Put se lakoćom nastavlja zahvaljujući rupi u betonskom zdanju, ali brojni zastanu kako bi bolje pogledali natpise i graffite. Bez obzira na veličinu, brana svojedobno nije uspjela ispuniti svoju funkciju jer se rijeka počela prelijevati preko brane, a stijena na koju je oslonjena počela je popuštati.

Stanovnici okolnih sela jako su se uplašili, a brana je na dva mjesta probijena dinamitom. Sve se sretno završilo, a Bašćica je pokazala da ju je nemoguće obuzdati. Krenete li dalje slijedeći rijeku, doći ćete do ekosela Raj u raju, gdje će vas dočekati natpis da “život nema reprizu”.

Na Trgu Ivice Osima Švabe parkiran je fićo sa sarajevskim tablicama i podsjeća na neka prošla vremena, a u šetnji tim čudnovatim selom stiže se i do ulica, trgova i odaja Toše Proeskog, Kemala Montena, Edina Džeke, kao i lokalnog zatvora.

Nakon obilaska možete popiti kafu te uživati u jelima koja se pripremaju od domaćih namirnica iz vrta. Mnogi kojima se svidi to posebno mjesto odsjednu u drvenim kućicama s pogledom na planinu i šarene kućice.

Raj u raju privlači ljubitelje ribolova, ljekovitog bilja i ovisnike o adrenalinu koji kreću na rafting po Neretvi ili planinarenje na Prenju. Gostima su na raspolaganju vanjski bazen, teniski teren, fitness-centar, igraonica, dječji klub, a kako bi istražili okolicu, mogu i iznajmiti bicikla. (Punkufer.hr)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.