Nedjelja , 14 srpnja 2024

Zavirite u najdužu slanu pećinu na svijetu (VIDEO)

Izraelski istraživači uvjereni su, nakon mjerenja, da se najduža slana pećina na svijetu nalazi u Izraelu na južnom obodu Mrtvog mora.

Pećina Malham je duga više od 10 kilometara i duža je od iranske pećine Namakdan, za koju se ranije mislilo da je najduža slana pećina.

Istraživanjem pećine u Izraelu rukovodio je Hebrejski univerzitet u Jerusalemu u saradnji izraelskim, bugarskim i međunarodnim dobrovoljcima. U narednim mjesecima objaviće se kompletna mapa pećine u profesionalnoj publikaciji.

Iranska pećina duga šest kilometara identifikovana je kao najduža nakon objavljivanja studije čeških i iranskih naučnika 2006. godine. Slane pećine su neuobičajene i rijetke jer se so lako rastvara u vodi i velike zalihe soli ne održavaju so dugo na površini.

Samo mali broj slanih pećina je duži od jednog kilometra. Takve pećine postoje samo u jako sušnim predjelima kao što je okolina Mrtvog mora lociranog na najnižoj tački planete isuviše slanom da bi u njemu bilo života.

Glavni ulaz u pećinu je nedaleko od stuba soli zvanog “Lotova žena” po biblijskoj ličnosti koja je skamenjena za kaznu što se osvrnula da gleda uništenje gradova Sodome i Gomore.

Osamdeset dobrovoljaca iz devet zemalja je zajedno sa izraelskim Klubom istraživača pećina tokom dvije godine 1.500 sati provelo mjereći i bilježeći na mapu pećinska udubljenja.

Vjeruje se da je pećina stvorena prije 7.000 godina što je čini mladom po speleološkim standardima. Osamdesetak kilometara sjeverno od pećine je Jerihon jedan od prvih gradova u svijetu i epicentar ravoja poljoprivrede. Iako su naučnici završili svoje proučavanje postoje dijelovi pećine koji nisu otkriveni naročito u gornjim nivoima jer je do njih teško stići. (Tuzlanski.ba) 

O hanumabaadmin

Provjeri također

Čemu služe trokutići koji su ocrtani u putničkoj kabini aviona

Ukoliko ste bolje razgledali putničku kabinu aviona, možda ste primijetili da su na određenim mjestima …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.