Subota , 22 lipnja 2024

Amina i Armin Muzaferija emotivno o svom hadžu: “Za vjernika je boravak u Haremu Kabe vrhunac života na dunjaluku” (FOTO)

Ove godine iz Bosne i Hercegovine hadž je obavilo 2200 osoba. Među njima je bračni par, Amina i Armin Muzaferija.

Bosanskohercegovačkoj javnosti poznati par Muzaferija, ove godine obavio je petu islamsku dužnost, hadž.

Hadž je po šerijatskim propisima jedan od pet temeljnih islamskih dužnosti. Svaki musliman koji je punoljetan, pametan, imućan i zdrav dužan je da jednom u životu hodočasti Ka’bu u Mekki, boravi na Arefatu, obiđe Safu i Mervu i obavi druge dužnosti koje su vezane za ovaj ibadet.

O ljubavnoj priči Amine i Armina, poznatog interpretatora ilahija i kasida ranije smo pisali na našem portalu. Danas, kada su zvanično postali hadžije, u nekoliko redaka pitali smo šta za njih predstavlja ovo putovanje, kako je izgledao susret sa Kabom, te šta je ono što će sa hadža ponijeti svojoj kući kao nezaboravno iskustvo i uspomene.

Na samom početku razgovora, Amina nam ističe kako je hadž jedna od želja koja se javlja još u ranom djetinjstvu sa već prvim saznanjima o Mekki i Medini.

Dodaje i da se, kako insan odrasta uz siru Poslanika s.a.v.s., time želja za zijaretom ovih Časnih mjesta povećava.

Na samom početku, a prije hadžskih obreda, hadžije iz Bosne i Hercegovine boravile su u Medini. U ovom posebnom gradu u koji Muhammed s.a.v.s učini idžru iz Mekke, hadžije su svoje namaze klanjale u Poslanikovoj džamiji, te su posjetile su Revdu, najstariji dio Poslanikove džamije.

“Iako milion puta rečeno, zaista se ne može riječima opisati taj susret. Insan kada dođe u Medinu, osjeća neku vrstu nervoze dok se smjesti u hotel jer najradije bi odmah iz aviona otišao do Poslanika s.a.v.s. da mu nazove selam“, govori nam Armin.

Kao za svakog muslimana i muslimanku, susret sa Kabom je nešto što ostavlja pečat na srcu. Amina nam ga je opisala.

“Dolazak iz Medine u Mekku je već stadij posebnog stanja gdje insan sve dunjalučke stvari baca „za leđa“. I onda ono što ste čekali cijeli život, prema čemu se okrećete svaki dan gdje god se nalazili je tu napokon ispred vas.”

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara, poznat pod nazivom Jevmu’l-Arefe – Dan Arefata, dan je kada hadžije odlaze na Arefat visoravan udaljena od Mekke dvadesetak kilometara.

Boravak na Arefatu je obaveza svakog hadžije, sastavni dio obreda hadža, te se sve hadžije dan uoči Kurban-bajrama okupe na ovom mjestu.

“To je nešto što morate lično doživjeti, kako kaže naš Poslanik Muhammed SAVS: ,, Hadždž je Arefat”. Nalaziti se na tom mjestu u tom danu na kojem Allah dž.š. prašta robovima sve grijehe, je osjećaj ispunjem takvalukom, pokajanjem i nadom. Prenosi se da je Sufijan es-Sevri rekao kada su ga pitali „ko je tog dana najveći gubitnik“, da je rekao: „onaj koji misli da mu Allah neće oprostiti grijehe“, ističe nam Armin.

Prethodnih nekoliko dana, 3 grupe bosanskohercegovačkih hadžija napustile su Mekku, te stigli na tlo Bosne i Hercegovine. Aminu i Armina smo pitali kako nakon obavljenih hadžskih obreda provode posljednje trenutke, kako doživljavaju skorašnji polazak kući, te šta je ono što će naročito pamtiti, što je na njih ostavilo trag.

“Za jednog insana koji nastoji biti vjernik, boravak u Časnom Haremu je vrhunac života na dunjaluku. Poslije svakog vrhunca postoji jedna bojazan i praznina i pitanje koje insan sebi postavlja: „jesu li poslije ovog vrhunca sad na redu samo padovi?“, ali taj strah ipak nadvlada želja i nada da ćemo se opet vratiti Mekki jednog dana.

Svaki dan na ovom plemenitom putu je posebna stranica, pa usuđujemo se reći i posebna knjiga za sebe. Za svaki ovaj dan vam trebaju godine da se „slegnu“ emocije. U pokušaju da damo sažet odgovor, najveći trag ostavlja boravak u Revdi i susret s Kabom.”

Na kraju razgovora, Aminu i Armina upitasmo koja bi bila njihova poruka svim budućim hadžijama, kao i onima koji imaju nijjet obaviti hadždž, ali još nisu u prilici.

Neka to budu dvije poruke, jedna imanska a druga praktična: Prva, učiniti nijjet cijelim srcem na način da sve ostalo „može čekati“, pa će Uzvišeni Allah dati insanu odakle se i ne nada. Druga, s obzirom na zahtjevnost obreda hadža, savjetujemo svima koji su u mogućnosti, da idu dok su mladi i fizički u snazi”, zaključuju na kraju razgovora za portal Hanuma.ba.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Izmjerena najviša temperatura u Evropi: Italija ključa na 42 stepena, u Turskoj bjesne požari, na Majorci „meteocunami“ (VIDEO)

Ekstremni vremenski uslovi haraju dijelovima Evrope, Grčka je pogođena ekstremno visokim temperaturama i već je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.