Subota , 13 srpnja 2024

Dan bijelih traka: Sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana, među kojima je 102 djece

Mirnom šetnjom sa bijelom trakom oko lijeve ruke i ove godine obilježit će se Dan bijelih traka u Prijedoru i svim drugim mjestima.

Obilježavanje Dana bijelih traka je podsjećanje na 31. maj 1992.godine kada je Krizni štab općine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke. Ubijeno je 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece. Okupljanje učesnika u Prijedoru planirano je danas u 12 sati.

Učesnicima će prije same šetnje biti pokazana lokacija s kojom su lokalne vlasti saglasne da se na njoj izgradi memorijal za 102 ubijene prijedorske djece. U toku ove godine bi trebali pribaviti svu neophodnu dokumentaciju, raspisati međunarodni konkurs za idejno rješenje memorijala i do idućeg Dana bijelih traka podići memorijal.

Dan bijelih traka – 31. maj će i danas biti obilježen simboličnom mirnom protestnom šetnjom Prijedorčana kroz prijedorsko šetalište i na Gradskom trgu. Najavljeno je obilježavanje u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i mnogim gradovima širom svijeta.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napadima na Kozarac 24. maja te otvaranjem logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja.

Zbog ograničenog broja učesnika, organizatori mirne protestne šetnje najavljuju da je dozvoljeno do 100 ljudi na javnom skupu, te mole sve one koji su namjeravali doći u Prijedor da ove godine Dan bijelih traka obilježe u svojim zajednicama tako što će tog dana prošetati sa bijelom trakom na lijevoj ruci.

„Tako ćete na najjednostavniji način obilježiti Dan bijelih traka i na najdirektniji način dati lični doprinos u ostvarenju ciljeva koje su postavili organizatori, a jedan od prvih je i izgradnja memorijala za ubijenu djecu. Pored nošenja bijele trake na ruci Dan bijelih traka možete obilježiti i postavljanjem bijelih čaršafa na prozore vaših kuća i balkona. Fotografije i video sa bijelim trakama možete objavljivati na društvenim mrežama i dijeliti ih sa drugim učesnicima“, poručili su organizatori.

U koloni učesnika koji će proći glavnom prijedorskom ulicom moći će biti samo oni koji budu imali ružu s imenom jednog ubijenog djeteta. Međutim, obilježavanje nije ograničeno prostorom i vremenom, svako može nositi bijelu traku i obilježiti taj dan i ako se ne nađe u koloni s ružama.

„Pozivamo sve učesnike kolone da strogo drže razmak te da nose maske i izbjegavaju kontakt s drugim učesnicima. Cvijeće s imenima 102 djece položit ćemo u krug na glavnom trgu kao i ranijih godina“, poručuju organizatori. (Radio Sarajevo)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.