Subota , 25 svibnja 2024

Divan gest vlasnika pekare u Fojnici: Tokom Ramazana besplatni somuni za one koji su u potrebi

Da je ramazan mjesec dobrih i berićetnih djela, pomaganja, darivanja pokazuje nam i primjerArmina Behlila, iz Fojnice.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u petak 1. aprila 2022. godine, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u subotu 2. aprila.

Abdullah b. Abbas, r.a., je rekao: „Allahov Poslanik, s.a.v.s. je bio darežljiviji od ostalih ljudi, a najdarežljiviji je bio u ramazanu, kada se Džibril sastajao s njim. Džibril se sastajao s njim svaku noć tokom ramazana, kada je zajedno s njim učio Kur’an. Allahov Poslanik, s.a.v.s., kada bi se s njim sastao, bio je darežljiviji od vjetra koji donosi plodonosnu kišu.“ (Buhari)

Primjer darežljivosti,  dobročinstva i empatije, dolazi iz bh. gradića Fojnica. Naime, porodica Behlil koja je vlasnik ‘Bosanske pekare Bajro’ i ove godine nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom besplatnih somuna za sve one koji nisu u mogućnosti priušititi ih.


Pekara je smještena u starom dijelu Fojnice, prema ribnjaku, Gornja mahala.

Vlasnik pekare Armin Behlil ovim povodom govorio je za portal Hanuma.ba.

“Prije svega Esselamu-alejkum i veliki pozdrav za sve pratitelje Vašeg portala. Gest na koji se sam se odlučio tokom mjeseca Ramazana nije samo gest tokom ovog svetog mjeseca, već je to hvala Allahu praksa moje porodice duži niz godina. Hvala Allahu mi živimo savršenu vjeru, naša obaveza je davanje, mi smo samo “kuriri” koji proslijeđujemo do onoga kome nešto pripada. Dakle, bez obzira na Ramazan na naš prag je svako dobro došao bez obzira na rasu, spol, vjeru, ko god je gladan, bujrum, pomoći ćemo, elhamdullilah”, govori za naš portal Armin Behlil, vlasnik Bosanske pekare.

Također, za naš portal Armin je kazao šta za njega znači mjesec posta.

“Za mene je Ramazan, tako da prevedem na svoj način kao kad radite veliki servis na automobilu, dakle Ramazan treba da bude nama muslimanima jedan veliki servis, generalka, da se baš baš očistimo, da poradimo na sebi, da budemo sutra još bolji, hvala Allahu na ovom svetom mjesecu”, dodaje.

‘Bosanska pekara Bajro’, Armin nam govori dnevno proizvede i preko hiljadu somuna tokom ovog mubarek mjeseca.

Kako je sve počelo?

Pred kraj razgovora, zamolili smo ga da nam kaže otkuda pekarstvo u njegovoj porodici.

“Babo je pekar od svoje 16. godine. Do rata je radio u pekari u rodnom mjestu Kiseljaku, a potom pristupa Armiji RBiH. Pekara u Fojnici je od 1996. godine. Babo je bukvalno sa Tresakavice sa rancem došao u Fojnicu. Bila je to jedna napuštena, neopremljena pekara gdje je prve korake kao samostalni zanatlija počeo sa radom. Kroz 4 godine rada, otvara vlastiti poslovni prostor i gdje je sa svojim radom i trudom, pošteno u ime Allaha sve ostvario”, zaključuje na kraju razgovora Armin. (Hanuma.ba | Foto: Adnan Bubalo) 

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.