Subota , 22 lipnja 2024

Nana Orlović stigla s prvim hadžijama u BiH: Danas sam se ponovo rodila

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo u utorak poslijepodne doputovala je prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine, koji se vraćaju u domovinu nakon što su obavili petu islamsku dužnost, hadž, u Mekki, u Saudijskoj Arabiji.

Prve hadžije, njih 285 doputovali su letom iz Džede u Sarajevo, gdje su ih dočekali članovi njihovih porodica, komšije i prijateljima. Emotivni su bili susreti hadžija i hadžinica s najbližima nakon više od tri sedmice boravka na svetim mjestima, a nerijetko su se mogle primijetiti i suze. Neki od hadžija su po dolasku na aerodrom odlučili obavili sedždu na bosanskoj zemlji.

Glavni vodič Izet ef. Čamdžić kazao je novinarima kako je u prvoj grupi stiglo 285 bosanskohercegovačkih hadžija, a njihovo zdravstveno stanje je zadovoljavajuće.

“Hadžije su radosne da su imale priliku obaviti hadž, boraviti na časnim mjestima u haremima Medine i Mekke. Radosno se ponovo susreli s domovinom, jer ma gdje da smo ovdje je u Bosni i Hercegovini najljepše”, rekao je Čamdžić, te dodao:

“Sve naše hadžije, svih 2.205 su obavili hadž. Uspješno smo to obavili bez većih problema.”

Sarajevo, Bosna i Hercegovina – 4. juli 2023. godine:
Na Međunarodni aerodrom Sarajevo u utorak poslijepodne doputovala je prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine, koji se vraćaju u domovinu nakon što su obavili petu islamsku dužnost, hadž, u Mekki, u Saudijskoj Arabiji.
S prvom grupom bh. hadžija i hadžinica u Sarajevo je danas stigla i nana Fata Orlović (na fotografiji) iz Konjević Polja. Na pitanje kako se osjeća nakon obavljenog hadža i povratka u domovinu. ( Nihad Ibrahimkadic – Anadolu Agency )

Dodao je kako nakon prvog aviona koji je danas sletio u Sarajevo, već od prekosutra počinju dolaziti i sljedeće grupe bh. hadžija sa po dva aviona dnevno.

“Sve bh. hadžije bi se trebali vratiti u subotu ili u nedjelju“, dodao je Čamdžić.

Nana Fata Orlović: Danas sam se ponovo rodila

S prvom grupom bh. hadžija i hadžinica u Sarajevo je danas stigla i nana Fata Orlović iz Konjević Polja. Na pitanje kako se osjeća nakon obavljenog hadža i povratka u domovinu, odgovorila je:

“Danas sam se ponovo rodila. Ovo sam čekala 25 godina i danas sam dočekala. Sve mi je Allah ispunio i sve sam završila, elhamdulillah. Neka Allah da svo dobro mojim muslimanima”.

Na pitanje kako se osjećala tokom boravka na svetim mjestima u Mekki i Medini, Orlović je kazala: “Sve sam lahko završila, to je sve od lijepa Allaha i kako ko ima volju. Molim svoj narod, ako neće raditi nešto sveg srca nek ne rade nikako”.

U prvoj grupi je bio i Amel Omerović (38) iz Srebrenika, koji je prvu put obavio petu islamsku dužnost.

“Emocije su pomiješane. Dok sam bio tamo bukvalno dunjaluk je bio na nekoj pauzi. Ibadet, ponovo sam se rodio. Atmosfera je totalno druga. Upoznao sam nove ljude, zbližio se s tim ljudima, postali smo kao familija”, rekao je Omerović.

A na pitanje može li opisati prvi susret s Kabom, prema kojoj se tokom molitve okreću svi muslimani svijeta, Omerović je odovorio kratko: “Suze“.

“I u Mekki, i u Medini je bilo isto. Jer kada si svjestan da hodaš na parčetu zemlje gdje je Poslanik hodao, to je fascinantno. Propadaju ti noge kroz zemlju”, ispričao je Omerović.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to.

​​​​​​​Iz Bosne i Hercegovine ove godine je petu islamsku dužnost, hadž, obavilo 2.205 vjernika. (Anadolija)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Izmjerena najviša temperatura u Evropi: Italija ključa na 42 stepena, u Turskoj bjesne požari, na Majorci „meteocunami“ (VIDEO)

Ekstremni vremenski uslovi haraju dijelovima Evrope, Grčka je pogođena ekstremno visokim temperaturama i već je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.