Subota , 13 srpnja 2024

Užas u vrtiću u Njemačkoj: Roditelje obavijestili o otvaranju prostorije za seksualne igre djece

U Hannoveru jedan vrtić je najavio otvaranja “prostorija za istraživanje tijela i seksualne igre”. U pismu roditeljima ustanova je opisala pravila, koji su zgroženi istima. Služba za brigu o mladima za sada je to obustavila. A stručnjaci u Njemačkoj pokrenuli su raspravu. Neki detalji pisma zaista su šokantni, prenosi N1.

“Svako dijete odlučuje samo da li će i s kim će da igra tijelesne i seksualne igre“. Ta u najmanju ruku šokantna rečenica našla se u pismu roditeljima radničkog vrtića u  Hannoveru. U tom pismu informisani su roditelji o otvaranju prostorije za upoznavanje i istraživanje vlastitog, ali i tijela druge djece. Objavljivanje ovog pisma u kojem između ostalog piše da “nijedno dijete neće gurati ništa u tijelesne otvore druge djece” šokiralo je roditelje širom Njemačke. “Ovo je bez poređenja najgadnije što sam pročitala u životu“, izjava je jedne majke.

Intervenisala je socijalna služba za brigu o dijeci te obustavila te planove. Takav pedagoški koncept nije za dobrobit djeteta i nema nikakvu osnovu, izjavio je u subotu glasnogovornik ministarstva kulture obrazovanja i kulture Hannovera.

Šta kažu stručnjaci?

“Prostorije za povuči se, čoškovi za maženje ili zone slobodne od odraslih su principijelno dobre i  bitne za dijecu te pozitivno za razvoj djece” kaže Katja Wollmer, referent za seksualno obrazovanje pri državnom savezu Pro familia. Isto važi i za znakove poput “ne ometaj molim” na vratima diječije sobe ili pravljenja dvoraca od jastuka i drugih skrovišta ili prostora za povlačenje djece. Isto tako jako je bitno dati djeci prostor slobode i neometanog igranja samih ili sa drugima. To potiče kreativnost između ostalog.

Razlika između seksualnosti djece i odraslih

Shodno tome, ne samo roditelje, već i profesionalce u obdaništu treba shvatiti kao staratelje koji s djecom razgovaraju o temama kao što su osjećaji, ljubav i tijelo. Međutim, ovdje je važna jedna bitna stvar – i ona se također gubi u trenutnoj debati: razlika između dječje i odrasle seksualnosti. Ova konfuzija može dovesti do oštrih kritika mnogih roditelja.

„Seksualnost odraslih se uči, diječiji egocentrični faktor dobrog osjećaja bez pravila i s manje stida dolazi prirodno“, objašnjava Wollmer. “Odrasli ne bi trebali gledati na razvoj djece kroz naočale za odrasle, koje svojom perspektivom penetracije i paraseksualnosti  uopće ne odgovara potrebama djetinjstva.”

Stručnjak za zaštitu djece: “čudno”

Stručnjak za zaštitu djece Jörg Maywald na projekat gleda nešto kritičnije. Kada su u pitanju takozvane igre istraživanja tijela u dnevnim centrima, uvijek se radi o pažljivom praćenju dječje tjelesne radoznalosti, rekao je Maywald za “Hannoversche Allgemeine Zeitung” u utorak. „Bilo bi mi čudno da napravim zasebnu prostoriju za ovo.“ Maywald je rekao: „Ono što ne bi trebalo biti u fokusu su ideje koje odrasli imaju o seksualnosti.“ Sva djeca su radoznala po pitanju svojih tijela, ali to bi trebalo samo biti praĆenje u svrhu toga da se poštuju pravila iz obrazovne perspektive. Dnevni centri bi morali pobrinuti da nema prelaska granica i zlostavljanja izmeđisame djece.

Stručnjak je naglasio: „Istraživanje tijela i seksualno obrazovanje u vrtiću ne moraju se odvijati isključivo dodirom. Možete koristiti i slikovnice.”

Kako roditelji treba da razgovaraju sa djecom o seksu?

„Razgovor s djecom o ljudskoj seksualnosti počinje od rođenja“, naglašava stručnjak. To također znači govoriti o dijelovima tijela poput prstiju i penisa, različitim pogledima ljudi, vlastitim dobrim i lošim osjećajima i kako se nositi s njima. Isto tako uloga i odraz ponašanja ponašanja ženskih i muških osoba.

Prema Wollmersovim riječima, korisne savjete o tome kako vi, kao roditelji, možete najbolje razgovarati sa svojom djecom o seksualnosti – i koje profesionalci mogu koristiti i kao vodič – možete pronaći u knjizi Kristijane Kolb “Prosvetljenje od početka”.

Ova tumačenja naišla su na žestoke reakcije roditelja u Njemačkoj.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.