Subota , 22 lipnja 2024

Omiljene, a još zdrave: Trešnje potiču mršavljenje, jačaju imunitet i smanjuju rizik od bolesti srca

Trešnje su jedno od najomiljenijih voća i to s dobrim razlogom. Ukusne su i sadrže vitamine, minerale te brojne biljne spojeve sa snažnim zdravstvenim učincima. Kako donosi Healthline, postoji nekoliko prednosti redovne konzumacije ovog voća.

Kako objašnjavaju dijetetičari, trešnje sadrže malo kalorija, a mnogo hranjivih tvari, naročito vlakna, vitamin C i kalij, koje na mnogo načina doprinose očuvanju našeg zdravlja. Naime, vitamin C neophodan je za održavanje našeg imunološkog sistema i zdravlja kože, dok je kalij potreban za kontrakciju mišića, funkciju živaca, regulaciju krvnog tlaka i mnoge druge kritične tjelesne procese.

Trešnje su također dobar izvor vlakana, koja pomažu održati naš probavni sistem zdravim potičući korisne bakterije u crijevima i pospješujući redovitost probave. Samim time pomažu mršavljenju, odnosno održavanju željene tjelesne težine.

Ovo voće bogato je antioksidansima i protuupalnim spojevima, a visok sadržaj antioksidansa može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa, stanja koje je povezano s brojnim hroničnim bolestima i preranim starenjem.

Zapravo, jedno je istraživanje pokazalo da jedenje trešanja učinkovito smanjuje upalu u organizmu. Trešnje su posebno bogate polifenolima, velikom skupinom biljnih hemikalija koje pomažu u borbi protiv oštećenja stanica, smanjuju potencijalne upale i samim time promiču cjelokupno zdravlje.

Zapravo, prehrana bogata polifenolima može nas zaštititi od mnogih hroničnih stanja uključujući bolesti srca, dijabetes, mentalno propadanje i određene vrste raka. (Index.hr)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Izmjerena najviša temperatura u Evropi: Italija ključa na 42 stepena, u Turskoj bjesne požari, na Majorci „meteocunami“ (VIDEO)

Ekstremni vremenski uslovi haraju dijelovima Evrope, Grčka je pogođena ekstremno visokim temperaturama i već je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.