Petak , 14 lipnja 2024

Pet najčešćih roditeljskih grešaka zbog kojih su djeca stalno bolesna

“Nemoj da diraš to, palo je na zemlju, sad je prljavo”, čudno je koliko je ova rečenica učestalija u Bosni nego u bilo kojoj drugoj zapadnoj zemlji, a pogotovu što je bojazanost roditelja u ovom slučaju nepotrebna, jer tako nešto ne može djetetu da ugrozi zdravlje.

Slično je i kada roditelji, brinući o zdravlju mališana, preteruju u pretopljavanju.

A zapravo je poznato da je najbolji način da se djetetu izgradi imunitet tako što mu treba dozvoliti kontakt sa većinom potencijalnih izvora zaraze – prašinom, blatom, pijeskom, prljavim rukama… Čuvanjem djeteta u gotovo sterilnom okruženju ima za posledicu slabljenje imuniteta!

“Današnju djecu treba očeličiti. Mi smo kao mali išli bosi, roditelji nas nisu non stop preoblačili, pa čak ni kada se pokvasimo, niti su nam prali ruke čim ih uprljamo. Zapadni svijet u odnosu na nas je mnogo liberalniji po ovom pitanju”, priča pedijatar dr Dejan Jonev.

On kaže da današnji roditelji svoju djecu drže pod staklenim zvonom i da to nikako nije dobro. Normalno da roditelji žele da zaštite djecu od svega što može da im šteti, naročito od bakterija koje izazivaju bolesti. Međutim, djeca moraju da imaju kontakt sa bakterijama jer će jedino tako njihov imunološki sistem umeti da ih prepozna, a potom i uništi.

Primjeri koji se mogu vidjeti zimi u zemljama kao što su Švedska, Danska ili Island, za mnoge roditelje u Bosni je nepojmnjivo. Nizovi kolica za bebe poredanih na trotoaru ispred kafića i restorana, dok napolju veje sneg ili šiba vjetar, normalna je pojava u ovim zemljama.

Dok roditelji unutra ispijaju kafe i čajeve, njihovi potomci spavaju ušuškani na temperaturama ispod nule. I kada su kod kuće, za popodnevnu bebinu dremku roditelji će kolica izneti na terasu, kako beba ne bi propustila redovno dnevno čeličenje na oštrom sjevernom vazduhu. Iza ove prakse stoji popularno ubeđenje da boravak na svježem vazduhu čini decu otpornijom na viruse i prehlade, a da boravak u zatvorenom prostoru, nije zdrav i povećava mogućnost zaraze.

Ovo su najčešće greške roditelja kojima želimo da ih zaštititmo, a zapravo im samo škodimo:

Pretopljavanje dece

“Prva greška koju roditelji prave jeste što bebe pretopljavaju, jer misle da su sklone prehladama. To je poptuno pogrešno. Upravo je suprotno. Bebe su osetljive na pretopljavanje. Me treba ih uvijati i dodatno pokrivati, oblačiti im čarape i stavljati kape, pogotovu ako su u kući, a prostorija u kojoj borave ne treba da bude toplija od 22 stepena. U suprotnom, može doći do oštećenja termoregulacionog sistema, zbog čega će kasnije takvo dete biti zimogrožljivo i sklono prehladama”, objašnjava dr Jonev.

Ne jurite svako zrnce prašine po kući

Pretjerivanje u održavanju higijene može da dovede do poremećaja bebinog imuniteta i da doprinose nastanku alergija, astme i ekcema. Naravno, održavanje higijene veoma je važno, ali to ne znači da čovjek treba da živi u potpuno sterilnoj sredini. Savremena sredstva za higijenu doprinela su iskorenjivanju mnogih bolesti, ali ako se pretjeruje u upotrebi sredstava za čišćenje, sredina u kojoj dete živi postaje “okidač” za nastanak imunoloških poremećaja.

“Iz prakse sam upoznat sa činjenicom da mnogi roditelji greške prave upravo kada je higijena u pitanju. I tu nastaje problem, jer kako će djeca da steknu imunitet ukoliko je sve oko njih sterilno. Tu se podrazumijeva kada im padne nešto na pod ili kada neće djecu da šalju u vrtić da ne bi bila stalno bolesna. Roditelji nikako da shvate da se na taj način stiče imunitet, jer ako se u vrtiću ne susretnu sa infekcijama, u školi će”, ističe dr Jonev.

Naime, svaki put kada dijete dođe u kontakt sa bakterijom ili virusom, njegov imunološki sistem počne da proizvodi antitijela koja će naredni put prepoznati “uljeza” i obračunaće se sa njim. Međutim, da bi do toga došlo, bakterija mora da uđe u bebin organizam što u preterano čistoj i sterilisanoj sredini naprosto nije moguće.

Neka se igraju u blatu

Izgleda zastrašujuće ali em što djeca ovo vole, em što će tako postati otporniji

Doktori kažu da razumiju roditelje koji se boje da puste djete da se isprlja i dođe u dodir sa raznim mikrobima, ali da je to ipak dio odrastanja, pa zato roditeljima preporučuju da dopuste djetetu da se isprlja i na taj način ojača imuni sistem.

Zato im savjetuje da puste djecu da se isprljaju u blatu, i dok se nalaze napolju da im dozvole da pipnu blato, drveće, biljke, insekte. Da im dopuste da naprave pitu od blata i vode, pa i ako slučajno djelić stave u usta, ne treba paničiti, jer kad jednom osjete gorak ukus, neće više poželjeti da to rade.

Druženje sa životinjama

Neka se beba ili nešto starije dijete igraju sa psom, i ne treba ih stalno sklanjati od životinje. Ukoliko se pas redovno vodi kod veterinara, nema potrebe za brigu, a bojazni nema ni ako pas poliže dete. Istraživanja su pokazala da se na ovaj način smanjuje rizik od astme i alergija kod deteta, a i djeca tako uče da vole životinje. Ne perite im ruke odmah.

Izbjegavajte antibiotike

Izbjegavati antibiotike kada je to moguće, jer oni ubijaju loše, ali i one dobre, potrebne bakterije. Prekomjerna upotreba antibiotika može da dovede do pojave astme, alergija, gojaznosti, dijabetesa i ostalih bolesti. Ovo takođe, može da stvori otpornost loših bakterija na antibiotik, i da negativno utiče na imuni sistem djeteta.(Hanuma.ba)

 

 

O hanumabaadmin

Provjeri također

Kenan Buljubašić iz Gračanice simbol je hrabrosti: Pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije

Godine liječenja, borbe, i nadanja nisu spriječile Kenana u njegovim ciljevima. Gračanlija Kenan Buljubašić učenik …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.