Petak , 14 lipnja 2024

Skuhajte savršenu domaću kahvu, bilo da je turska ili bosanska

Iako nam je doba modernizacije donijelo mnoštvo vrećica instant kafe i aparata za kafu, na našim prostorima i dalje vrijedi onaj starinski način pripreme kafe u džezvi, bilo da je zovete bosanskom ili turskom.

Većina ljudi upravo ne može zamisliti jutro bez ove kahve, posebno ako je dobro spremljena. Možda zvuči jednostavno staviti vodu da provri i zakuhati kafu, ali istinski ljubitelji kafe znaju kako se može desiti da ona bude i “tanka” i gorka. Starije generacije često kažu da se domaća kafa mora spremiti s ljubavlju, piše Klix.ba.

Stoga ovog jutro uz pjesmu pripremite vašu savršenu domaću kahvu. Brojni su načini kako da to uradite, a mi vam donosimo jedan na koji se nekada spremala kahva.

U šerpicu stavite vodu da provri. U međuvremenu u džezvu standardne veličine sipajte tri kašike kahve i četiri-pet kašika šećera. Kada voda provri, džezvu privucite na zagrijanu platu, suhu kahvu i šećer malo promiješajte, a potom zalijte vrelom vodom. Miješajte nekoliko sekundi kahvu do dna džezve, a potom samo pri vrhu dok ne zapjeni. Nemojte dozvoliti da vam kahva ključa, već je pomjerite s plate čim se pjena digne do ruba, a mljevena kahva potone.

Kako biste u potpunosti ispoštovali tradiciju, ostavite kahvu da odstoji na nekoliko minuta, a nakon toga je nalijte u šoljice.

Ukoliko posjetite Tursku, uvjerit ćete se da je postupak pravljena turske kahve drugačiji. U ovom slučaju kahva se vraća tri puta da zavri i zapjeni prije nego je možete naliti u šoljice i poslužiti.

Postoji još jedan poznati bosanski način pripremanja kahve. Nalijte vodu u džezvu i kada provri, malo vode odlijte u šoljicu te ubacite u džezvu dvije do tri kašike kahve. Miješajući sve vratite na šporet, a potom zalijte ostatkom vode. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Čemu služe trokutići koji su ocrtani u putničkoj kabini aviona

Ukoliko ste bolje razgledali putničku kabinu aviona, možda ste primijetili da su na određenim mjestima …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.