Subota , 22 lipnja 2024

Šuhra Malić kroz suze: “Sanjam svog Suada često, razgoni ruže da prođe do kuće…”

Šuhra Malić, jedna od srebreničkih Majki koja je izgubila dva sina i više od 20 članova uže porodice u ratu, danas nije smogla snage da ode u Potočare na komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici. Prošle godine je rekshumirala sina.

“Ne znam kako da počenem, bol je i tuga. Zato danas nisam mogla otići. Selamim sve majke preživjele, a rahmet duši one koje nisu. Žao mi je Hajre što nije doživjela svog sina da ukopa. Lani smo starijem sinu doturili glavu. Nismo znali da nema glave kad smo kopali. Bilo mi je lani teže, nego onda kad smo ih kopali”, kaže Šuhra.

Sina Suada sanja često.

“Jedne godine bila sam u srednjoj kući, spavala sam. Ja uvijek klanjam jaciju i proučim jasin. Sanjam ide moj Suad, plavo odjelo na njemu, ide, došao do kuće, sageo se, razgoni ruže da prođe, a ja sam zinula: ‘Suuuade’, i otvorila vrata s terase. Mene je muž uzeo, i kaže: ‘Gdje ćeš’? Ne mogu da spavam uvečer“, rekla je kroz suze Šuhra, dodajući:

“Ja sam opet blaža majka, od Munire, Nure Mustafić, puno ih ima što su bili mladi. Imam hvala Bogu punu dušu, kćerku, dva zeta, unučad, praunučad, snahe, hvala im. Meni je žao, ja ne smijem da se žalim pred majkama. Reći će, šta ona hoće, opet ima punu kuću naroda”.

Slika sa njenim izboranim i uplakanim licem obišla je svijet, a na jednoj zgradi u Visokom, nalazi se mural sa njenim likom. Fotografija je nastala 2002. godine u Memorijalnom centru Potočari, prilikom postavljanja spomen-obilježja. (N1)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Izmjerena najviša temperatura u Evropi: Italija ključa na 42 stepena, u Turskoj bjesne požari, na Majorci „meteocunami“ (VIDEO)

Ekstremni vremenski uslovi haraju dijelovima Evrope, Grčka je pogođena ekstremno visokim temperaturama i već je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.