Utorak , 28 svibnja 2024

Vrijedi ih znati: 10 brzih trikova koji će ti pomoći da smanjiš unos šećera i masnoća

Istraživanje koje je objavljeno u septembru 2019. u „Journal of American Medical Association“ (JAMA) otkriva sljedeće: u prosjeku 42 posto dnevnih unesenih kalorija dolazi od loših ugljikohidrata – poput pomfrita, raznih pekarskih proizvoda te slatkih napitaka.

Konzumiramo 12 posto nezdravih masnoća. To i nije baš malo, zar ne? Vrijeme je da objavimo rat ovim „dijetnim bombama“ – s malim, ali izuzetno djelotvornim trikovima.

Zamijeni sve napitke – vodom 

Ne, malokalorijski „zero“ napitci nisu alternativa koli i sličnim sokovima. Naime povezani su sa srčanim bolestima i dijabetesom. Najbolji napitak još je uvijek – voda! Ako zamijeniš sve napitke s vodom, uštedjet ćeš dnevno 39 grama šećera.

Jedi obični jogurt umjesto voćnog 

U frižideru je prava kalorijska bomba: voćni jogurt s dodatkom vanilije – iako može biti i malomasan, u pravilu sadrži dvostruko više šećera od običnog jogurta. Dakle, svako jutro možeš „uštedjeti“.

Izaberi zdravi sladoled 

Ako se za vrijeme dijete odreknemo baš svega, to nas čini nesretnima te smo sklonije napadima gladi. Jedna od novih inovacija ove godine su zdravi sladoledi u kojima se ne koristi šećer, nego stevija. Dakle, potraži takav sladoled ili spravi domaći…

 Kupuj integralne proizvode 

Pekarski proizvodi koji su puni bijelog brašna nisu dobri za naše tijelo. Neće nas dugo održati sitima. Radije jedi integralne proizvode: napunit će ti želudac vlaknima te ćeš tako izbjeći napade gladi.

Pazi na musle 

Niko nema ništa protiv ako sama sebi ujutro spraviš zobenu kašu. Međutim, izbjegavaj gotove kaše ili mješavine musla iz supermarketa. U njima se nalazi nepotrebni šećer – dan ćeš započeti s kalorijskom bombom.

Jedi svježi zrnati sir 

Ljubiteljima sira je teško za vrijeme dijete – jer gotovo u svakom siru nalaze se nezdrave masnoće. Međutim, zrnati svježi sir je prava proteinska bomba i izvrstan je u kombinaciji s integralnim hljebom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Monique Hanssen (@faiska15) on

Odaberi vegetarijansku varijantu 

Ne želiš se odreći pizze u subotu navečer? OK, razumijemo te. Kako bi bilo s pizzom bez salame i mesa, odnosno s pizzom s povrćem? Ako još smanjiš sir ili ga potpuno izostaviš, onda je to dvostruko dobro za tvoj kalorijski konto.

Jedi nemasno meso 

Obavezno integriraj piletinu i tunjevinu u svoj menu. Sadrže puno bjelančevina i napunit će ti fino želudac.

Prži na ulju 

Ako želiš jesti prženo meso, radije ga isprži na malo rafiniranog maslinova ulja, a ne na hrpi maslaca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olive Touch (@olive.touch.krk) on

Oprez kod cappuccina

Ne želiš se odreći svog omiljenog svakodnevnog cappuccina? Ako ga spraviš sama s malomasnim mlijekom, a ne piješ u kafiću, onda ćeš uštedjeti nešto novaca, ali i dosta kalorija. (Miss7.hr)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Proljeće nam se bliži: Danas “udara prvo džemre” – u zrak

U narodu ustaljena riječ džemre (što na turskom jeziku znači “talas”). Označava udar ili zračnu struju koja …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.