Ponedjeljak , 13 rujna 2021

Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-kadr, najodabraniju noć u godini

Večeras se obilježava jedna od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr, u kojoj je započela objava Kur’ana. U njoj se određuju sudbine za narednu godinu, a smatra se noći milosti, oprosta i uslišenih molitvi.

Lejletul-kadr jedna je od najodabranijih noći islamskog kalendara, a ustaljenja je praksa da se obilježava u 27. noći mjeseca ramazana iako niko sa sigurnošću ne smije tvrditi da je ona samo i jedino u toj noći.

Ono što se zasigurno zna jeste da se nalazi u posljednjoj trećini ramazana, a veliki broj islamskih učenjaka se slaže da je u pitanju 27. noć ovog mjeseca.

Hadisi poslanika Muhammeda, s. a. w. s., jasno ukazuju na to da je noć Lejletu-l-kadr skrivena u posljednjoj trećini mjeseca ramazana i to u neparnim noćima čija je vrijednost višestruka. U predaji od Ibn Abbasa r.a. se prenosi da je rekao: “Lejletul-Kadr je vedra i blaga noć, ni vruća niti hladna, a u njeno jutro sunce izlazi slabo i rumeno.”

Noć Kadr, odnosno noć odredbe (arapski kadr), nazvana je tako jer se vjeruje da se tada određuju i zapisuju odredbe svim božijim stvorenjima za narednu godinu.

Međutim, njen značaj se prije svega ogleda u činjenici da je objava Kur’ana započela upravo u toj noći, zbog čega se prema islamskom učenju smatra vrjednijom od hiljadu mjeseci, što je obznanjeno i u istoimenoj suri.

“Mi smo ga (Kur’an) počeli objavljivati u noći Kadr. A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Džibril spuštaju se u njoj, s dozvolom Gospodara svoga, zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” ( El- Kadr, 1-5. )

U ovoj mubarek noći, prema islamskom vjerovanju, meleci se spuštaju na zemlju, a vjernici se za Božiju milost mole do duboko u noć.

Smatra se da se u njoj “otvaraju vrata milosti i oprosta”, zbog čega se vjernicima koji upute molitvu opraštaju prethodni grijesi te uslišuju sve želje i nade.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Za 16 sati prikupljeno 28 hiljada KM za liječenje Nermine Gazibare iz Sarajeva

Brzom reakcijom humanih ljudi za samo 16 sati sakupljen je novac za liječenje mlade Nermine …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *