Srijeda , 10 travnja 2024

Povrijeđeno 200 osoba: Izraelska policija napala vjernike u džamiji Al-Aqsa dok su klanjali teraviju (FOTO+VIDEO)

Najmanje 205 Palestinaca je povrijeđeno u petak navečer u džamiji Al-Aqsa tokom sukoba muslimanskih vjernika i izraelskih policajaca koji su ušli na Haram al-Sharif te na druga mjesta u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Iz Uprave za vakufe u Al-Qudsu naveli su da je izraelska policija zapravo pokušala rastjerati vjernike omamljujućim bombama i gumenim mecima.

Izraelski policajci koji čuvaju pristup svetištu gdje se nalazi džamija Al-Aqsa, kazali su da su ih stotine mladih Palestinaca gađali kamenjem i staklenim bocama na šta je policija uzvratila vatrom.

Na Uzvišenom utočištu, gdje su se muslimani okupili povodom posljednjeg petka u mjesecu ramazana čula se pucnjava, a novinari s terena su naveli da se iznad tog mjesta u Starom gradu u Jerusalemu dizao dim.

Došlo je i do napetosti i sukoba kada izraelska policija nije dozvolila Palestincima da uđu u Al-Aqsu.Intervencija izraelske policije izazvala je paniku, posebno među ženama i djecom.

Iako je u intervalima nastavljena intervencija među vjernicima, oni su ipak nastavili klanjati teraviju.

Kako piše CNN, 88 osoba je hospitalizirano, a većina je ranjena u glavu gumenim mecima i gelerima šok bombi.

Glasnogovornik izraelske policije Wassim Badr rekao je u saopćenju da su izbili “nasilni neredi”. Šejh Omar al-Kiswani, direktor kompleksa džamije Al-Aqsa, pozvao je izraelsku policiju da zaustavi napade i povuče se iz dvorišta džamije.

Za muslimane Al-Aqsa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama. Kompleks Al-Aqse, koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa, nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Odlazak najdražeg gosta: Zvukom topa i sa akšam-namazom završen je Ramazan, vjernici se raduju Bajram

Prije nekoliko minuta Bosnom i Hercegovinom prolomili su se zvuci ezana, u pojedinim gradovima top …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.