Ponedjeljak , 13 rujna 2021

Povrijeđeno 200 osoba: Izraelska policija napala vjernike u džamiji Al-Aqsa dok su klanjali teraviju (FOTO+VIDEO)

Najmanje 205 Palestinaca je povrijeđeno u petak navečer u džamiji Al-Aqsa tokom sukoba muslimanskih vjernika i izraelskih policajaca koji su ušli na Haram al-Sharif te na druga mjesta u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Iz Uprave za vakufe u Al-Qudsu naveli su da je izraelska policija zapravo pokušala rastjerati vjernike omamljujućim bombama i gumenim mecima.

Izraelski policajci koji čuvaju pristup svetištu gdje se nalazi džamija Al-Aqsa, kazali su da su ih stotine mladih Palestinaca gađali kamenjem i staklenim bocama na šta je policija uzvratila vatrom.

Na Uzvišenom utočištu, gdje su se muslimani okupili povodom posljednjeg petka u mjesecu ramazana čula se pucnjava, a novinari s terena su naveli da se iznad tog mjesta u Starom gradu u Jerusalemu dizao dim.

Došlo je i do napetosti i sukoba kada izraelska policija nije dozvolila Palestincima da uđu u Al-Aqsu.Intervencija izraelske policije izazvala je paniku, posebno među ženama i djecom.

Iako je u intervalima nastavljena intervencija među vjernicima, oni su ipak nastavili klanjati teraviju.

Kako piše CNN, 88 osoba je hospitalizirano, a većina je ranjena u glavu gumenim mecima i gelerima šok bombi.

Glasnogovornik izraelske policije Wassim Badr rekao je u saopćenju da su izbili “nasilni neredi”. Šejh Omar al-Kiswani, direktor kompleksa džamije Al-Aqsa, pozvao je izraelsku policiju da zaustavi napade i povuče se iz dvorišta džamije.

Za muslimane Al-Aqsa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama. Kompleks Al-Aqse, koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa, nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Za 16 sati prikupljeno 28 hiljada KM za liječenje Nermine Gazibare iz Sarajeva

Brzom reakcijom humanih ljudi za samo 16 sati sakupljen je novac za liječenje mlade Nermine …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *