Subota , 13 srpnja 2024

Bračni par Enisa i Salih ef. Meštrovac: “Znat da ti Poslanik a.s. odgovori na selam je osjećaj koji se ne može opisati” (VIDEO)

Među budućim hadžijama ove godine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji se nalazi i bračni par Meštrovac, muallima Enisa i Salih efendija. Oboje su bedeli, odnosno, ne obavljaju hadž za sebe lično, nego za neku drugu osobu.

Kažu da su se radovali ovom zajedničkom putovanju, ali da su i tužni, jer su u Bosni i Hercegovini ostala djeca.

– Prije nekoliko godina sam s Enisom dolazio na hadž, a ove godine smo bedeli. Ove godine ima dosta hadžija koje imaju malo više od 20 godina, što mi daje nadu i optimizam da su ljudi prihvatili vjeru i da živi islam u našoj domovini. Dosta je ovih godina mladih bračnih parova koji su došli da obave hadž. Dosta je i mojih kolega imama koji su sa suprugama došli na hadž. Fasciniran sam time i drago mi je da ovdje vidim mlade ljude – kaže efendija Meštrovac.

Dolazak na hadž, kako tvrdi, više ga veže za Medinu, nego sa samu Mekku.

– U Mekki se nalazi Kaba, tamo je epicentar dunjaluka. Ali, ovdje više volim da provodim vrijeme jer osjetim bliskost pejgambera Muhammeda a.s. Dok smo bili u mektebu, uvijek smo svoje efendije pitali – kako izgleda Božiji poslanik, kako izgleda njegov kabur. Kada uđete u Džamiju Allahovog poslanika i kada uđete u Revdu, osjetite posebnu ljubav prema Poslaniku a.s, a mi Bošnjaci mnogo volimo svog Poslanika. Privilegija je i čast biti nekoliko metara od čovjeka kojeg slijediš u životu – kaže Meštrovac.

Njegova supruga nije krila emocije, te je kroz suze ispričala impresije iz Medine i kako se oprostila od svoje djece u Sarajevu.

– Kada prilazimo mezaru Božijeg poslanika i nazivamo mu selam, kad znaš da ti on odgovara, da je tu, to je osjećaj koji se ne može nikakvim riječima prenijeti. Isto je tako, kada dođete kod Bejtullaha, moj savjet hadžijama je da ne podižu pogled dok ne dođu do samog vidika gdje mogu vidjeti kompletnu Kabu. Ta slika ostaje za cijeli život, a taj osjećaj je poseban i fascinantan. Tu nemate osjećaj da ste na svojim nogama. Molim Allaha da sve one, koji žele, počasti dolaskom na hadž – kaže Enisa.

Ističe kako je bilo teško pripremiti djecu da njih neće biti neko vrijeme, da idu na put.

– Ali, znamo zbog čega smo ovdje, znamo da je Allah taj koji brine o njima, znamo da su i u dobrim dunjalučkim rukama. I oni su se trudili da sakriju svoje suze, da nas ne sikiraju prije puta – kaže Enisa.

Buduće hadžije iz Bosne i Hercegovine će u ponedjeljak, 19. juna, krenuti put Mekke, gdje će započeti hadžske obrede.  (Haris Ahbabović/Preporod.info)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.