Subota , 13 srpnja 2024

Istraživanje potvrdilo: Dojena djeca imaju manje problema s ponašanjem i manje senzornih oštećenja

Bebe koje su dojene barem prvih šest sedmica života imaju manju vjerovatnoću da će imati probleme u ponašanju ili posebne obrazovne potrebe, pokazalo je novo istraživanje. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Plos Medicine bavila se vezom između dojenja i posebnih obrazovnih potreba kod djece, donosi New York Post.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje najmanje šest mjeseci, ali nalazi upućuju na to da čak i kombinirano hranjenje kraće vrijeme može imati koristi kada je u pitanju razvoj djeteta, prenosi Index.hr.

”Znamo da se mnoge žene bore da isključivo doje punih šest mjeseci koje preporučuju stručnjaci. Međutim, naše istraživanje pruža dokaze da bi i kraće trajanje dojenja ipak moglo biti korisno za razvoj djeteta”, rekao je dr. Michael Fleming, ujedno jedan od autora spomenutog istraživanja.

Istraživači sa Univerziteta u Glasgowu analizirali su podatke o zdravlju i obrazovanju za 191.745 djece rođene u Škotskoj. U prvih šest do osam sedmica njihovog života, 66.2 posto djece hranjeno je adaptiranim mlijekom, 25.3 posto je bilo isključivo dojeno, dok je 8.5 posto djece hranjeno kombinirano. Oko 12.1 posto djece imalo je probleme u ponašanju u djetinjstvu, ali i kasnije kako su odrastali.

Istraživanje je otkrilo da su i kombinovano hranjenje i isključivo dojenje povezani sa smanjenjem rizika od razvoja problema u ponašanju za čak 20 posto. Isto tako, djeca koja su bila isključivo dojena također su imala manji rizik od komunikacijskih problema, socijalno-emocionalnih poteškoća i poteškoća u ponašanju, senzornih oštećenja, fizičkih motoričkih poteškoća i fizičkih zdravstvenih stanja. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.