Nedjelja , 14 srpnja 2024

Kratkoća vremena kao predznak Sudnjeg dana

Jedan od predznaka Sudnjeg dana je da će ljudi osjećati da vrijeme sve brže i brže prolazi.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Od predznaka Sudnjeg dana je da će biti kratko vijeme…” (EI-Buhari 13/81)

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Neće nastupiti Sudnji dan sve dok ne nastupi kratkoća u vremenu; pa godina bude trajala kao mjesec. mjesec kao sedmica, sedmica kao dan, dan kao sat, sat kao varnica.” (Ahmed 2/537 i Et-Tirmizi 6/624.sahih)

U pojašnjavanju ovoga predznaka ima nekoliko mišljenja a najprihvatljivije je da se time misli na smanjivanje bereketa u vremenu. Ibnu Hadžer kaže: “Ovo smo doživjeli u našem vremenu, jer osjećamo da nam dani sada tako brzo prolaze, što nije bio slučaj ranije.” (Fethul-Bari 13/16)

Kada je ovo bio slučaj sa Ibnu Hadžerom, rahimehullah, koji je živio u devetom hidžretskom stoljeću (umro je 852. h.), i koji je napisao toliko tomova knjiga, komentarišući i ocjenjujući hadise Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa kakav je slučiaj sa nama koji živimo u ovom vremenu, prepunjenom raznim stvarima koje oduzimaju korisno vrijeme. Nadam se da se svi slažemo da neke poslove koje sada radimo daleko teže i sporije možemo završiti nego što je to bio slučaj prije desetak godina. I pored; svega ovoga, i pored saznanja da ćemo za svaku minutu svoga vremena biti pitani na Sudnjem danu, žalosna je činjenica da nalazimo veliki broj ljudi,pa čak i onih koji se ubrajaju u učene (alime) da znaju po nekoliko sati dnevno – bez ikakve dunjalučke ill ahiretske konsti – potrošiti gledajući utakmice, bezvezne filmove, igrajuci šah i sl. Neka nas Allah, dželle šanuhu, uputi i zaštiti od trošenja vremena u ono čime On, dželle šanuhu, nije zadovoljan.

Kada je već riječ o bereketu u vremenu onda je zgodno da tu spomenemo hadis, odnosno dovu Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u kojoj kaže: “Dragi Allahu, Ti učini bereket mome ummetu u ranjenju (ranim satima dana).”

( Et-Tirmizi 4/402, En-Nesai, Ebu Davud, hasen)

Iz ovoga hadisa se zaključuje da je najbereketnije vrijeme za rad i sticanje nafake u ranim jutarnjim satima. Molimo Allaha, dželle šanuhu, da nam dadne bereket u vremenu i da nam pomogne da ga utrošimo u ono što je korisno. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Poseban dar: 8-godišnji Enis Bašić postao najmlađi hafiz u Evropi (FOTO+VIDEO)

Pred komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hifz je položio osmogodišnji …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.