Subota , 13 srpnja 2024

Pucnjem topa sa sarajevske Žute tabije najavljen početak mjeseca Ramazana (VIDEO)

U 17:53 sati pucnjem topa sa sarajevske Žute tabije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine najavljen je početak svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Tradicionalno, obilježavanje početka ramazana privuklo je brojne turiste, ali i građane Sarajeva koji su i danas ispunili prostor na Žutoj tabiji kako bi i na ovaj način dočekali početak mubarek mjeseca za sve muslimane.

Žuta tabija će i u narednim danima, tačnije sve dok traje ramazan, biti mjesto okupljanja brojnih građana koji će sa velikim interesovanjem pratiti ispaljivanje topa koji će označavati kraj dnevnog posta.

Povodom nastupajućeg ramazana muslimanima u BiH i svijetu obratio se i Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

“Otvorite svoja srca prema ramazanskoj milosti, ispunite ih ljubavlju prema drugome, naročito prema svome. Budite strpljivi i smjerni i neka vaš post, učenje Kur’ana, teravih-namaz, mukabele i drugi ibadeti budu ukrašeni ukrasima tihe i iskrene pobožnosti. Neka nas Allah blago uvede u mjesec svoje milosti, otvori nam puteve prema njegovim blagodatima i primi od nas svako dobro koje u njemu učinimo”, dio je poruke reisa Kavazovića.

U svojoj poruci, reis Kavazović dotaknuo se i situacije u Ukrajini i Palestini.

“U svojim dovama se sjetite nevinih ljudi u svijetu, naročito u Palestini i Ukrajini, koji stradavaju i izloženi su neviđenim patnjama. Zamolimo svog Gospodara da otkloni od njih zlo, zaštiti ih svojom zaštitom i donese mir u ove zemlje. Muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i u svijetu želim da Ramazan provedu u miru, ibadetu, sa svojim najmilijim i komšijama, posvećeni vrijednostima i temeljima svoje uzvišene vjere islama. Ramazan šerif mubarek olsun!”, zaključio je reis Kavazović. (Klix.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.