Subota , 13 srpnja 2024

Ramazanska umra: Saudijska Arabija mobilizirala sve resurse da vjernici lahko i ugodno obave svoje ibadete

Sve relevantne sigurnosne snage Saudijske Arabije mobilizirale su svoje osoblje i resurse kako bi osigurale nesmetano odvijanje umre i posjete svetim gradovima Mekki i Medini tokom ramazana.

Visoki zvaničnici sigurnosnih snaga objavili su integrirani sigurnosni plan, te istakli spremnost svojih snaga da omoguće vjernicima da lahko i ugodno obave svoje ibadete, u duhu blagoslovljenog mjeseca ramazana.

Ministar unutrašnjih poslova, princ Abdulaziz bin Saud bin Naif odobrio je sigurnosni plan za umru tokom ramazana, koji je uključuje sigurnosni aspekta, upravljanje gužvom, upravljanje saobraćajem, pružanje humanitarnih usluga i podrške i osnaživanje sudjelujućih agencija za usluge.

– Svake godine Ministarstvo unutrašnjih poslova pregledava planove za prethodne sezone i proučava sve terenske i statističke izvještaje,vrši evaluaciju operativnih procesa i ažurira ih u skladu s zahtjevima nove sezone – kazao je zajedničkoj konferenciji za novinare komandanata Sigurnosnih snaga za umru direktor Javne sigurnosti general-potpukovnik Muhammad Al-Bassami, prenosi portal Saudi Gazette.

Naglasio je da je sigurnost jedan od glavnih prioriteta, te je ovom prilikom, između ostalog, govorio i o očekivanoj gužvi na stanicama javnog prijevoza i ulozi sigurnosnih snaga u olakšavanju protoka vjernika kako bi se izbjegle gužve, što se čini u koordinaciji i integraciji sa svim relevantnim stranama.

Rekao je da je koridor između Trećeg proširenja i Matafa otvoren kako bi se olakšalo kretanje hodočasnika, što se posebno odnosi na ulazne i izlazne puteve, a da se smanje gužve tokom teravije.

Između ostalog, saopćeno je i da su timovi civilne zaštite izvršili 5.645 inspekcija da se ispune sigurnosni zahtjevi, te da su u pripravnosti mobilne jedinice, terenski timovi za podršku s teškom mašinerijom i opremom, kao i specijalizirani timovi za podršku u Haremi-šerifu i Poslanikovoj džamiji.

Generalna direkcija za pasoše također je pojačala aktivnosti na brzom dovršavanju postupaka za dolazak hodočasnika. Svi granični prelazi imaju stručno osoblje koje govori više jezika, te neophodnu opremu kao što su biometrijski uređaji, uređaji za detekciju falsifikata i drugi relevantni sigurnosni dokumentacijski uređaji. Ovo uključuje i mobilne šaltere koji se prvi put koriste za dovršavanje putnih postupaka, uređaje za simultano prevođenje za 137 jezika, te dodjelu radnih timova za doček hodočasnika na više jezika.

Muslimani iz Bosne i i Hercegovine, u organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice, na ramazanskoj umri boravit će od 15. do 25. marta. (Preporod.info)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.