Subota , 13 srpnja 2024

Samija i Zejd Čajlaković: “Cilj nam je nasmijati i opustiti ljude, Ramazan donosi poseban osjećaj…” (FOTO+VIDEO)

Porodična priča Zejda i Samije Čajlaković na svoj način posebna je i nesvakidašnja. Ovaj mladi bračni par iz Zenice na kreativan način uljepšava svakodnevnicu onima koji ih prate putem You Tube kanala na kojem na spontan način prenose porodične trenutke, ali i trenutke iz kuhinje. Pripremaju toliko toga pred početak mjeseca Ramazana. Upravo tim povodom portal Hanuma.ba odlučio je saznati nešto više o životu ovo dvoje ljudi.

Zejd i Samija Čajlaković mladi su bračni par iz Zenice. Kako nam na početku razgovora ističu žive život na poprilično tradicionalan način, te isti prenose na You Tube platformu baš onakav kakav jeste, bez dodatnog “editovanja”, govore nam kroz smijeh.

U braku su dvije godine, te su roditelji dvije predivne djevojčice Zarije i Ranije. Ističu da nastoje njegovati porodične vrijednosti, a njihova svakodnevnica prožeta je vjerom, piše Hanuma.ba.

You Tube kanal i Ramazan

Bh. javnost Zejda i Samiju upoznala je kroz You Tube kanal ‘Čajla’ koji broji velikih 23 hiljade pretplatnika. Zanimalo nas je kako su došli na ideju da pokrenu kanal, koja im je to bila prva zamisao šta je ono što će publici predstaviti.

Kako nam Zejd kaže “Youtube kanal ‘Čajla’ je prvobitno njegova ideja i pokrenut je prije stupanja u brak sa Samijom. Naime, on je želio da snimi svoju moto turu za Tursku i to objavi na kanal, kako bi sve ostalo zabilježeno. Obilazak Turske motornim vozilom još niko nije objavio, te je on smatrao posebno zanimiljivim da objavim.

“Inače, ja uređujem i vodim kanal svoga oca, Husejna Čajlakovića, te mi nije bilo strano vođenje kanala i poznavanje onoga što bi naišlo na pozitivne reakcije publike. Tako je sve počelo, sa motor turom, kasnije sam došao na zamisao da snimam “Čajla’s kuhinju” sa svojom majkom, što je postalo jako dobro prihvaćeno, prvenstveno zbog karaktera moje majke, njene smirenosti , te njenim umijećem kuhanja. Nakon ženidbe, počeli smo zajedno da snimamo naše porodične vlogove, gdje se Samija počinje pojavljivati, a nakon toga i naša kćerka Zarija. Najveću ekspanziju naš kanal je “doživio” prošlu godinu u Ramazanu, gdje smo snimali Ramazanske vlogove- Ramvlogove, i time stekli novih 3000 pratitelja. Sve je u biti spontane teklo, a tu spontanost smo snimali i tako oblikovali naš kontent.

Pokretanje kanala za Zejdovu porodicu nije bilo nešto novo, te su odmah sa oduševljenjem prihvatili njegovu ideju.

Nakon stupanja u brak, Zejd i Samija započinju zajedničko ‘You Tube putovanje’ koje, uspješno, traje i danas.

Na samom početku Samija je kako nam Zejd kaže izbjegavala stati pred kameru, međutim, to se kasnije promijenilo.

“U početku nije željela da se pojavljuje u svakom videu, jer ja često samo upalim kameru i počnem da snimam, bez posebnog najavljivanja, bez obzira da li je neko sređen po vlastitom viđenju ili nije. Sada se već navikla na potpuno prirodno pojavljivanje, jer da se svaki put posebno dotjerujemo za video, ne bi mnogo stigli”, govori nam.

Samiju smo pitali kako ona i Zejd  dolaze do ideja šta će snimiti, odnosno u čemu pronalaze inspiraciju, kao i to planiraju li nešto unaprijed, ili jednostavno zavisi od dana da li ćete snimati ili ne.

“Zejd je većinom taj koji smišlja ideje šta bi se moglo snimati, jer on ima više istančan osjećaj šta bi bilo dobro prihvaćeno od strane naše publike na You Tube-u, mada u zadnje vrijeme sam i ja aktivno uključena u realizaciji ideja i zajedno to osmišljamo. Ipak, dosta videa je spontanog karaktera, gdje samo snimamo ono što nam se već dešava u životu.”

Samija je vrlo brzo pobijedila tremu, a objasnila nam je i kako.

“Možda na početku malo da sam se susretala sa tremom, ali ništa značajno. Kroz svoje školovanje sam često imala javne nastupe, imala sam i gostovanje na televiziji, te radila na nekim projektima, tako da nisam imala strah od kamera i javnog eksponiranja.”

Na kanalu ‘Čajla’ može se vidjeti ozbiljan, ali i sadržaj koji nasmije sve one koji ih prate. Upravo relaksacija i smijeh su ono što žele potaći kod svoje publike Samija i Zejd.

“U zavisnoti od sadržaja koji nudite, ako vam je kanal zabavnog karaktera, takvi videi trebaju da budu prožeti zabavnim sadržajem, sadržajem koji pruža relaksaciju, da nije propraćen teškim temama, a ostalo je na drugima da li će vas prihvatiti ili ne.  Što se tiče našeg kanala, ključ našeg uspjeha je prirodnost i spontanost. Kao što smo već rekli, mi snimamo sponatno u većini slučajeva, jednostavno radnja teče, mi to smo zabilježimo kamerom, uz mali edit, kako bi to sve bilo više zanimljivije. Neke videe smo smišljeno snimali, kao npr. “ upoznajte moje četiri žene”, ali taj video je edukativnog karaktera i zahtjevao je pripremu.”

Kratkometražni film

Ono na šta je Zejd posebno ponosan od pokretanja kanala jeste i kratkometražni film pod nazivom ‘Majčin sin’.

“Radi se o velikom projektu na kojem smo porodično radili tri mjeseca, je kratkometražni film naslova “Majčin sin”. Ovim filmom smo željeli skrenuti pažnju na sve učestalije probleme roditelja sa djecom, te probuditi emociju kod istih kako bih se osvjestili o tom problemu.”

Zejdovi roditelji hafiz Husejn i hanuma Ekrema dio su njihovog sadržaja. Također i tu se da primjetiti jedna posebna veza, kao i uzajamno poštovanje.

Pitali smo ih u čemu se po njihovom mišljenju ogleda ta posebnost kanala u odnosu na druge, samim time što je i ostatak njihove porodice uključen u ono što, kako se primjeti, s velikom ljubavlju rade.

“Od samog početka smo naišli na podršku porodice, posebno od mame i babe. Babi je to sve već normalno, nekad čak izbjegavam njega da snimam, jer je on jako dominantan i preuzme kontent, a ja želim da gradim kanal kao Zejd i da potenciram više nas. Naša posebnost se ogleda u porodičnoj harmoniji, nažalost često primjetim da se ljudi čude time što mi zajedno živimo i djelujemo, neke stvari bi trebale biti normalne, a danas iščezavaju”, govori nam Zejd.

Upravo naše sljedeće pitanje za ovaj mladi bračni par bilo je šta je po njihovm mišljenju za zdrav, normalan život u zajednici.

“Recept za zdrav odnos leži u poštovanju jedni drugih i u saburu. Ja sam želio da živim blizu svojih roditelja, Samija je to prihvatila i tako sada uređujemo naš život i prilahgođavamo se jedni drugima. Međutim, desilo se to da su karakter mame i Samije takvi kakvi jesu, blagi i smireni, te se ta harmonija lahko uspostavila.”

Dolazak Ramazana

Večeras nakon akšam namaza dolazi nam odabrani gost, dolazi nam poseban mjesec. ‘U goste’ nam stiže Ramazan. Zejda i Samiju pitali smo na koji način se oni pripremaju za mjesec posta.

“Sa Ramazanom dolazi i poseban osjećaj, koji se ne može opisati, ali poseban je. Dosta smo zaboravili osjećaj radovanja nečemu i iščekivanju, čežnji, a u Ramazanu se taj osjećaj vraća, radujemo se iftaru. Ovaj Ramazan smo se bolje organizovali, imamo otprilike unaprijed pripremljen sadržaj snimanja, dok prošli Ramazan je to sve išlo spontano.”

Što se tiče pripreme iftara ističu nam, zadužena je hadžinica Ekrema.

“Mama je ta koja je najviše zadužena za pripremu iftara, dok smo mi više na terenu i snimamo za Ramvlogove, međutim i Samija tu maksimalno pomaže koliko može stići, servira, raskloni.”

Svaka iftarska soba mora da sadrži neko jelo svima drago. Takav je i slučaj u porodici Čajlaković

“Naša iftarska sofra obavezno sadrži topu, bananu koju hafiz Husejn pojede i hurme. Nastojimo da imamo raznolike iftare”, dodaje Samija.

Projekat ‘Ramazanski paketići’

I ovog Ramazana pratioci You Tube kanala imati će priliku da pogledaju neke novitete.

“Ovaj Ramazan ćemo dijeliti paketiće svaki dan po obližnjim mjestima Zenice. To je novitet. Sadržaj koji ćemo snimati moći ćete vidjeti svaki dan Ramazana, snimati ćemo svaki dan i taj isti sadržaj odmah objavljivati, najvjerovatnije u sehursko vrijeme. Taj projekat je došao spontano, sa željom da obradujemo djecu u Ramazanu i da se djeca raduju Ramaznu, a koji je najbolji način da se to postigne, nego paketićima. Ja sam to u jednom videu obznanio na našem kanalu i pozitivno sam bio iznenađem odzivom. Planirao sam sakupiti cifru od 3000km, a ta cifra je otišla na 12000km, tako da imamo za podijeliti 1200+ paketića, nadamo se da će se djeca odazvati. Mi ćemo svaki dan unaprijed u našem videu objaviti gdje ćemo se nalaziti sutradan i otprilike na kojem mjestu.”

Na kraju razgovora naše sagovornike zamolili smo da upute dvije poruke.

Prva poruka bila bi za one koji bi željeli krenuti njihovim stopama, odnosno, da postanu You Tube kreatori, međutim, iz nekog razloga imaju strah upustiti se u tu avanturu. Jedni se boje reakcija okoline, ali i javnosti, šta ih to može dočekati u komentarima, boje se kritika, dok je druge strah stati pred kameru.

“Naša poruka svima bi bila da nemaju šta izgubiti ako pokušaju, uvijek se borite vlastitim strahom dobrom organizacijom i energijiom. Kada se trudite, uspjeh je neminovan. Ako vidite  da vam ne ide nakon dužeg vremena, onda uvijek Vašu energiju i ciljeve možete preusmjeriti u druge vode.”

Drugi dio poruke namijenjen je dolasku mjeseca Ramazana, te su Zejd i Samija uputili poruku čitaocima portala Hanuma.ba

“Želimo svim vašim pratiocima i čitateljima Ramazan Šerif Mubarek Olsun, da podržavaju ispravne stvari i da često posjećuju vaš portal. A vama želimo uspjeh u tome što radite i što potencirate teme na vašem portalu koje su vrijedne pažnje”, zaključili su na kraju razgovora.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Majke Srebrenice u Kravici ponovno dočekao katanac: “Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju”

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, majke Srebrenice i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.