Srijeda , 17 travnja 2024

Zaronio je u najdublju tačku na svijetu, pa se na kopno vratio sa lošim vijestima

Amerikanac koji istražuje dubine podvodnog svijeta je okončao najdublje zaranjanje s ljudskom posadom u historiji, i na površinu se vratio sa groznim vijestima.

Čak 10.927 metara ispod površine okeana Victor Vescovo je pronašao smeće. On je stigao do “Challenger Deepa”, koji se nalazi na južnom dijelu “Marijanske brazde”. Istraživanje dna trajalo je četiri sata, a Vescovo je postavio rekord za odlazak na najdublju tačku pod morem do koje je čovjek stigao. Prethodno, rekord je držao režiser “Titanica” James Cameron 2012. godine.

Osim četiri nove vrste koje bi mogle da ukažu na porijeklo života na Zemlji, Vescovo je na dnu zatekao plastične kese i ambalažu slatkiša. Na dno se spustio u podmornici “The Limiting Factor”, a cjelokupno istraživanje snima “Discovery Channel” i radi se o serijalu “Five Deeps Expedition”.

Sljedeće zaranjanje je u “Molloy Deep” u Sjevernom ledenom okeanu, koje će se dogoditi u avgustu ove godine. Za četiri sata istraživanja dna, Vescovo je iskoristio i da uživa.

– Iskreno pred kraj sam se isključio, “zavalio” u kabini i uživao u sendviču s tunjevinom dok sam jako sporo plutao tik iznad najdubljeg mjesta na Zemlji, uživao u pogledu i bio zahvalan na svemu je tim tehnički izveo. To je bio jako miran trenutak sreće. I onda sam se vratio gore – rekao je Vescovo.

“Marijanska brazda” je najdublja tačka u Tihom okeanu, a ujedno i najdublja na svetu. Poređenja radi, ona ponire više u dubinu nego najviša planina na svijetu, Mount Everest u visinu. (Tuzlanski.ba) 

O hanumabaadmin

Provjeri također

Aerodrom Tuzla uvodi novi avio liniju za predivnu destinaciju u Turskoj

Turski charter i leisure prijevoznik Tailwind će letjeti na sezonskoj charter liniji Antalya-Tuzla. Linija će se pokrenuti …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.