Petak , 14 lipnja 2024

7 ideja s kojima ćete potaknuti razvoj mozga vašeg mališana

Na boljem, učinkovitijem mozgu možemo raditi u bilo kojoj dobi, kaže dr. Daniel Amen, američki ‘stručnjak za mozak’, psihijatar i autor u časopisu ‘Time for Bed Sleepy Head’

Razmislite o mozgu kao o mišiću – svi znaju da će vježbanje povećati i ojačati vaše mišiće, ali i da se, ako prestanete vježbati, mišići smanjuju i postaju slabiji, kaže dr. Daniel Amen i objašnjava:

– Djeca trebaju postaviti temelje funkcija mozga i sve ‘izgraditi’ od nule, a potrebno je mnogo ponavljanja i vježbanja da bi se razvile nove vještine, i još više da bi ih se čvrsto ukorijenilo.

Evo šta psihijatri i psiholozi preporučuju kako i sami možemo pomoći mališanima (a i malo većima) da razviju ‘jak i zdrav mozak’.

1. Prepričavajte događaje

Većina male djece voli s roditeljima pričati o svakodnevnim aktivnostima, što je za njih ‘korisna zabava’.

– Kreativne aktivnosti, nova iskustva i učenje o ponašanju u interakciji s drugima, načini su da se pozitivno utiče na sposobnost mozga da se ‘organizuje’, ali i da apsorbira nove informacije – objasnila je dr. Kristin M. Mascotti, liječnica u Millerovoj bolnici za djecu i žene u Kaliforniji.

– Stvaranje novih, imaginarnih okruženja kreira razvoj mozga. Pokušajte s igrom ​​uloga, kao što je npr. oponašanje dana u školi u kojem dijete postaje učitelj, a odrasla osoba učenik. “Učitelj” može dodijeliti i ocijeniti domaću zadaću, a učenik može otići na ručak ili na izlet. Ovakve aktivnosti omogućuju djetetu da se prilagodi novom okruženju, ali i da se nauči alternativnim oblicima komunikacije – zaključila je.

2. Čitajte svojoj djeci – čak i dok su jako mala

– Samo slušanje novih riječi, kao i gledanje različitih boja i slika, pomažu djeci da koriste različite dijelove svog mozga – objasnila je dr. Jacqueline Romians. Ona kaže da im to omogućuje razvoj senzornih putova koji, zauzvrat, pomažu razviti spoznaju, ili pak utiču na sposobnost učenja i razumijevanja kroz misli, iskustva i osjetila.

– Zamislite koliko puta beba čuje riječi “ma-ma” i “ta-ta” prije nego što ih napokon izgovori – kaže dr. Romians i dodaje da čitanje priča djeci potiče i učvršćuje njegov osjećaj za svijet oko njih – koji je na samom početku uglavnom svijet u njihovom domu.

3. Slažite s njima kocke po boji ili obliku

Opuštajuće je kad i roditelji i djeca mogu odložiti razne tehnološke igračke i u igru uključiti maštu, sjećanje i razmišljanje.

– Djeca imaju prirodnu želju zamisliti svijet oko sebe, onaj koji se uglavnom čini da je izvan njihove kontrole – kaže dr. Dian Griesel, glasnogovornik za poslovanje i zdravlje. Dodaje i da je baš zbog toga za njih sortiranje kocki toliko privlačno, a može poboljšati i njihovu sposobnost da razumiju okruženje.

Još jedna prilika za aktivnost sortiranja je pranje veša, kaže dr. Griesel, pa preporučuje da povjerite djetetu da izdvaja čije je rublje čije.

4. Ostavite kartice za učenje na nivou djetetovih očiju

Nakon što su djeca dovoljno stara da sami hodaju, oblijepite selotejpom kartice na kojima su slova, životinje ili brojevi, i postavite ih okolo po prostorijama u kojima dijete boravi.

– To će pomoći u razvoju motoričkih sposobnosti vašeg djeteta, budući da je ono fascinirano ‘ganjanjem’ karata koje ste mu ostavili, a kartice sa sličicama će mu stimulisati osjetilna i kognitivna područja mozga – kaže dr. Romians. Dodaje i da je sjajan način da ovu igru učinite još korisnijom da zamolite dijete da vam pokaže gdje se određena kartica nalazi.

– To će potaknuti njegovo pamćenje, i učiniti da se osjeća kao da se igra. Samo pazite da svakih nekoliko dana premjestite kartice, kako bi igra ostala zanimljiva – savjetuje dr. Romians.

5. Igrajte s djetetom šah ili damu (ili bilo koju igru na ploči)

Puzzle, igre na ploči, križaljke i slične igre mogu stimulisati djetetov mozak na načine koji će koristiti njegovom kasnijem razvoju, u godinama koje dolaze.

– Dama i šah su izvrsne aktivnosti za jačanje mozga jer zahtijevaju pamćenje u kom se dijelu i u kojim pravcima figura smije kretati, i kada se koji potez može povući – kaže dr. Griesel i objašnjava:

– Do pete godine, svako dijete može shvatiti pojam dame s nekim bilješkama, a neka bi mogla razumjeti i teže poteze dame ili šaha, vezane za kraljeve, kraljice i pješake.

– Počnite s tim da ih jednostavno naučite kako postaviti damu ili šahovsku ploču i objasnite im upute. Igrajte primjereno njihovim godinama; npr. igre s početnim ciljem pamćenja poteza za svaki komad. Verbalizirajte im zašto je potez smislen – ili ne. Pomozite svom mladom protivniku da se kreće – demonstrirajući verbalno i vizualno što radite i kako ‘se krećete’ kroz igru.’

6. Zajedno pripremite i skuhajte neko jelo

– Naravno da postoji opasnost da ‘ozbiljnije’ uneredite kuhinju, ali ovo je zabavan i učinkovit način da ‘jačate’ mozak svog mališana.
Ponekad to može biti jednostavno kao što je kupnja mješavine za kolače i izrada kolača, a uključit ćete i čitanje, razumijevanje i učenje kako slijediti upute – kaže dr. Griesel i objašnjava:

– Vaše dijete će naučiti kako odabrati odgovarajuće zdjele, uključiti pećnicu, ispravno izmjeriti sastojke, ravnomjerno rasporediti tijesto da ispuni kalupe za 18-24 kolača, pratiti vrijeme, ali i shvatiti koncept nagrade, kroz uživanje u ukusnom kolaču na kraju.

– Zabava kod kuhanja i pravljenja kolača je u tome što krećete od nule i to tako da slijedite recept – kaže dr. Griesel i dodaje da možete napraviti i ‘samo’ salatu ili bilo koji drugi aspekt obroka – ideja je učiti čitati, slijediti upute, obratiti pažnju na vrijeme, na pripremu porcija … i uživati!

7. Uvedite učenje riječi dana iz rječnika

Kad vam dijete bude dovoljno staro da u školi uči jezik, vjerovatno će imati testove vokabulara da pokaže svoje znanje – ali zašto ne biste započeli još u najranijoj dobi? U bilo kojoj dobi učenje rječnika može biti samo prednost, kaže dr. Griesel.

– Čak i dvogodišnjak može naučiti da je ‘izvanredan’ bolji opis od ‘dobar’. Trebate inspiraciju? Jednostavno pretražujte “riječ dana” na internetu i pronaći ćete mnoštvo web stranica i besplatnih aplikacija koje će vama i vašem djetetu pomoći u poboljšanju memorije. (24sata.hr)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Kenan Buljubašić iz Gračanice simbol je hrabrosti: Pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije

Godine liječenja, borbe, i nadanja nisu spriječile Kenana u njegovim ciljevima. Gračanlija Kenan Buljubašić učenik …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.