Petak , 17 svibnja 2024

Duh prošlih vremena na obroncima Bjelašnice: ‘Studeno vrelo’ u Umoljanima, tamo gdje jedeš domaće na ‘bosanskom ćilimu’ (FOTO)

Na južnim obroncima planine Bjelašnice, na nadmorskoj visini od 1335mn/v smješteno je mistično selo Umoljani, jedno od najstarijih bosanskohercegovačkih sela. Fascinante prirodne ljepote uronjene u mistiku stoljetnih legendi selo čine primamljivom turističkom destinacijom.

U Umoljanima se nalazi restoran “Studeno vrelo” i etno planinska kuća “Aždaha”, namijenjeni onima koji žele na trenutak zaboraviti na nemilosrdni tempo savremenog života i dugo pamtiti ljepotu netaknute prirode. Restoran odiše duhom prošlih vremena i svojim ambijentom čuva sjećanje na stare bosanske sobe, izgrađene za odmor i uživanje, piše Hanuma.ba.

Opremljen je upotpunosti u etno-stilu: sagrađen od bjelašničkog kamena i drveta, a pokriven šindrom kao autohtone planinske kuće. U duhu vraćanja prirodi, što je jedna od temeljnih vizija restorana ”Studeno vrelo”, modus djelovanja usmjeren je ka afirmaciji i upotrebi domaćih proizvoda. Na karti pića zastupljen je bogat asortiman prirodnih sokova, spremljenih od najmirisnijih biljaka ubranih na osamljenim predjelima planine Bjelašnice.

Neki od njih su sok od majčine dušice, mente, koprive, zove, smreke…

Još jedno od gostima omiljenih iskustava koje nudi restoran ”Studeno vrelo” jeste mogućnost odlaska na restoranske njive u svrhu samostalnog odabira i branja svježeg, domaćeg povrća, koje će, potom, biti servirano u salatama. Na jelovniku se nalaze i tradicionalna jela: pite ispod sača, domaći hljeb, proizvodi od integralnih žitarica iz domaćeg uzgoja, uštipci sa heljdom, domaća pura, jela s roštilja, jela ispod sača, tradicionalne čorbe, kolači, mirisna tucana kahva poslužena uz lomljenu kocku i rahatlokum, čajevi od ljekovitog bilja…

Ispred restorana prostire se bašta sa drvenim stolovima, klupama i detaljima koji upotpunjuju rustikalni ambijent. Jedno od omiljenih mjesta za ručak i odmaranje u restoranu ”Studeno vrelo” bivaju i bosanski ćilimi raspoređeni po travnjaku, a ukrašeni jastucima i sinijama, koji napominju na stih Nedžada Ibrišimovića: ”Bosna je ćilimom zastrta”.

Upravo je to jedan od pokretačkih motiva utkanih u koncept restorana — paziti Bosnu i Hercegovinu kao svoju kuću, gaziti po njoj pažljivo, čistih stopala i čistog srca,  sa dragim ljudima. U sklopu ”Studenog vrela” nalaze se veliki parking, igraonica za djecu napravljena od eko-materijala, tereni za fudbal, košarku, odbojku, badminton, kao i zipline za djecu.

Nadomak sportskih terena nalazi se etno planinska kuća “Aždaha”, koja raspolaže sa tri sobe za prenoćište sa devet kreveta, dnevnim boravkom, kuhinjom i moderno opremljenim kupatilom. Ispred nje je dvorište, koje se proteže na oko 4 000 m2, što brvnaru čini idealnim, bajkovitim mjestom za osamu, mir i razgovor sa prirodom. Restoran ”Studeno vrelo” i planinska kuća ”Aždaha” iz godine u godinu izazivaju oduševljenje njegovatelja bosanskohercegovačke tradicije, ali i turista koji dolaze u velikom broju, iz najrazličitijih dijelova svijeta. Turisti se, čak, dive onim značajkama prirode koje našim priviknutim percepcijama počinju vremenom da izmiču: domaćem povrću, jajima koja pronalaze po livadi, kravama koje se neustrašivo šeću po pašnjacima, šarenim košnicama sa pčelama…

Kao domaćini restorana, pozivamo sve ljubitelje prirode da otkriju mistiku stoljetnih legendi koje selo Umoljani čini posebnim mjestom za posjetioce znatiželjnog i istraživačkog duha.

Legenda o “okamenjenoj aždahi”

Rado ćemo svakom uhu koje želi čuti prirodu otkriti legendu po kojoj su selo, restoran i planinska kuća dobili ime: legendu o okamenjenoj aždahi. Velika aždaha je, po starom predanju, došla iznad sela prijeteći da će ga uništiti. Seljani su se okupili na brdu Pošijak i počeli moliti Boga da ih spasi strašne nemani. Molitve su im uslišene, a aždaha je ostala okamenjena u stijeni.

Po uslišenim molitvama, selo dobi ime Umoljani. Vijuganjem strašne nemani nastao je Studeni potok, koji je, kao i okamenjenu aždahu, moguće posjetiti.

Restoran ”Studeno vrelo” svojim konceptom želi navesti posjetioce da u svakoj travki i svakom kamenu prepoznaju smiraj, da prodišu svjež zrak, mirišu domaća jela, slušajući disanje planine Bjelašnice.

Jedna gošća je, inspirisana ambijentom, jako lijepo rekla da je restoran ”Studeno vrelo” ono što nastane kada se zaljube kamen i drvo. Naš cilj je udahnuti novi život tradiciji, biti na vrelu— kako stoji u imenu restorana, iz kojeg se čuje šapat zaboravljenog života. Osluhnimo ga zajedno. (Hanuma.ba)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Poseban dan: 348. generacija maturanata Behram-begove medrese svečano prošetala Tuzlom (FOTO)

Maturanti 348. generacije Behram-begove medrese danas su izveli svoju svečanu šetnju ulicama Tuzle. Šetnju su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.