Petak , 24 svibnja 2024

Svečano otvorena banjalučka ljepotica – džamija Arnaudija: Naslijeđe nad kojim treba bdjeti (FOTO)

Posljednja obnovljena banjaljučka džamija, Arnaudija danas je svečano otvorena uz prisustvo velikog broja vjernika i zvanica iz Bosne i Hercegovine i Turske.

– Nadamo se da će svjetlo kandilja banjalučkih džamija osvijetliti put bolje budućnosti i da će pomoći da zacijele duboke rane. Ako vjerski objekti ne vrše tu ulogu i ne doprinose međuljudskoj korektnosti i čestitosti, ne podstiču ljude na plemenitost i kulturu i ne pozivaju ih na saradnju u dobru i na civilizacijsku izgradnju, onda ne vrše svoju ulogu koja im je namijenjena – kazao je, prilikom svečanog, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Istakao je da je Arnaudija zajedničko bosansko-osmansko naslijeđe, ali i naslijeđe čitave Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta nad kojim treba bdjeti. 

– Nadamo se da će obnova banjalučkih džamija vratiti stari duh otvorenosti ovom gradu, da će ohrabriti one čiji korijeni su s ovih prostora da se vrate i da će osnažiti dobre međuljudske odnose.

da zacijele duboke rane – rekao je reisul-ulema Kavazović.

Otvaranjem Arnaudije završit će i ovogodišnja manifestacija “Dani vakufa 2024” koja je počela 19. aprila, a koju organizuje Vakufska direkcija.

Ovo je i centralni događaj manifestacije “Dani džemata i džamija” koju Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizuje osmi put, a koja će trajati do 12. jula. (Preporod.info)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.